Nieuws
Vijf redenen waarom je moet investeren in goede bedrijfsauto’s

Een bedrijfsauto is een grote en daarom belangrijke investering in je bedrijf. Twijfel je over de aanschaf van één of meerdere bedrijfsauto’s? Lees dan snel verder. Hier zetten we namelijk 5 redenen voor het kopen van een bedrijfsauto op een rij. Ook vertellen we je waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers belangrijk is.

Reden 1: Het is je visitekaartje
De eerste indruk is altijd belangrijk, ook als je zelfstandig ondernemer bent. En als je klanten of opdrachtgevers bezoekt, dan is je auto het eerste wat anderen zien. Zorg daarom dat je goed voor de dag komt met een zakelijke auto die past bij je bedrijf. Dat kan bijvoorbeeld een bescheiden maar verzorgde personenauto zijn. Of juist een mooie bestelbus waarmee je al rijdend reclame kunt maken.

Tip: zorg dat je tijdens je werk verzekerd bent tegen schade die je per ongeluk veroorzaakt aan anderen en/of hun eigendommen. Een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers heeft een ruime dekking en dekt ook schade aan gehuurde en geleende spullen.

Reden 2: Je kunt de kosten als aftrekpost opvoeren
Parkeren, verzekeringen, brandstof, reparaties, onderhoud. Alle kosten die je voor je zakelijke auto maakt zijn aftrekbaar. Je mag ze dus in één keer aftrekken in de belastingaangifte over het jaar waarin je de kosten hebt betaald. Hierdoor hoef je dus minder inkomstenbelasting te betalen. Zorg wel dat je alle bonnetjes bewaart als bewijs.

Tip: voor je zakelijke bestelauto heb je een bedrijfsautoverzekering nodig. Rij je in een zakelijke personenauto? Die kun je verzekeren met een zakelijke autoverzekering.

Reden 3: Je kunt je zakelijke auto afschrijven
Als je een bedrijfsauto koopt, dan wordt je werkkapitaal kleiner. Maar daar staat tegenover dat je een bepaald percentage van de restwaarde jaarlijks van de winst van je bedrijf mag aftrekken. Je mag dit doen als de auto op de balans van de onderneming staat. Omdat je je bedrijfswagen met eigen geld hebt gekocht, bijvoorbeeld. Of door middel van financial lease.

Reden 4: Je krijgt investeringsaftrek
De overheid stimuleert zakelijke investeringen graag. Daarom kun je door de aanschaf van een bedrijfsauto recht hebben op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit is een extra aftrekpost op je winst.

Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet je een bedrag tussen € 2.401 en € 328.721 investeren in bepaalde bedrijfsmiddelen. Voor een bepaalde percentage van het aankoopbedrag kun je dan gebruikmaken van de KIA. Als je bijvoorbeeld tussen de € 2.401 en € 59.170 investeert, dan heb je voor 28% van je investeringsbedrag recht op de KIA.

Reden 5: De bijtelling vervalt bij weinig kilometers
Als je een bedrijfsauto hebt, dan moet je meestal bijtelling betalen. Dit komt neer op 22% van de cataloguswaarde van de auto. Maar er is een uitzondering op de regel: als je in je zakelijke auto privé minder dan 500 kilometer rijdt, hoef je namelijk geen bijtelling te betalen. En dat scheelt een hoop geld. Zorg dat je een rittenregistratie bijhoudt zodat je kan aantonen hoeveel kilometers je zakelijk en privé hebt gereden. (Partnerbijdrage)