Nieuws
Jules Bijl (D66) waarnemend burgemeester

Jules Bijl, wethouder financiën in Vlaardingen, is door de Commissaris der Koning, Jaap Smit, benoemd tot waarnemend burgemeester in Leidschendam-Voorburg. Bijl, lid van D66, treedt per 1 september aan – de dag dat burgemeester Klaas Tigelaar vertrekt – en blijft tot zeker eind 2022 aan. Tegen die tijd moet er een opvolger voor Tigelaar zijn gevonden.

Bijl, geboren op 10 januari 1958 in Rotterdam, heeft een schat aan bestuurlijke ervaring. Zo was hij gemeentesecretaris in Boskoop en Stadskanaal, burgemeester in Eemnes en waarnemend burgemeester in Montfoort, directeur kabinet van de Nederlands gouverneur in de Nederlandse Antillen en op Curacao, Nederlands ambassadeur in Trinidad&Tobago, manager in de gezondheidszorg en organisatie-adviseur.

Bijl studeerde staats- en bestuursrecht in Rotterdam. Hij groeide op in Schiedam en ging als tiener in Vlaardingen naar school. Hij is sinds september 2020 wethouder in Vlaardingen.

In een reactie op zijn benoeming zei Bijl: ,,Het is natuurlijk een vrij plotselinge en onverwachte wending van mijn loopbaan, ook voor mij. En zeker omdat ik nog maar kort wethouder ben in Vlaardingen. Toch heb ik besloten om op deze waarneming in te gaan, en terug te keren in het burgemeestersvak. Hoewel de financiën in Vlaardingen structureel zeker nog discipline behoeven gloort er ook perspectief voor de stad. Ik ben dankbaar voor de steun en samenwerking die ik sinds mijn aantreden heb mogen ondervinden.” Het college van B&W van Vlaardingen vindt het ‘spijtig’ dat hij zo snel weer vertrekt. ‘Maar feliciteert Jules Bijl met deze prachtige uitdaging’.

De fractievoorzitters van de zeven partijen in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg hebben de waarnemend burgemeester inmiddels ontmoet. Zij ‘herkennen zich in de voordracht’, zo liet het kabinet van Jaap Smit weten. Zoals eerder gemeld willen de partijen pas na de gemeenteraadsverkiezing van maart 2022 een profiel voor een nieuwe burgemeester opstellen. Daarna start de sollicitatie- en benoemingsprocedure.

Op het linked-in profiel van Bijl staan de volgende kenschetsen van de man:

‘Jules heb ik leren kennen als een scherpzinnig en wijs mens. Een prototype voorzitter, die goed weet te luisteren om vervolgens met een vlijmscherpe analyse op het juiste moment de goede opmerking te plaatsen of de juiste vraag te stellen. Een leider en bestuurder die rust uitstraalt en met humor mensen weet te binden aan elkaar of de te volgen koers.’

‘Ik heb Jules ervaren als een integere bestuurder die de kunst verstaat om leiding te geven met voldoende ruimte voor eigen inbreng om te sparren en nieuwe uitdagingen op te pakken. Jules is een verbinder pur-sang die in staat is om niet alleen met het doel voor ogen het gewenste resultaat te behalen, maar in het proces ook rekening houdt met de belangen van de betrokken partijen en de werkcontacten op de lange termijn. Mede door zijn gevoel voor humor was Jules een prettige bestuurder om voor te werken.’

Bij zijn voordracht tot wethouder in Vlaardingen stelde de D66-fractieleider in de gemeenteraad daar, Koen Kegel: ,,Met Jules hebben we een wethouders kandidaat van formaat. Hij is een aimabele man die verbindt en die weet hoe hij dingen gedaan kan krijgen. Zeker nu we het herstelplan voor de gemeentefinanciën moeten omzetten in daden, zijn we blij met deze ervaren kandidaat.”

Zelf merkte Bijl ooit op: ,,Als het gaat om openbaarheid en transparantie vindt u in mij een medestander. Dat onderschrijf ik. En ik denk ook wel dat het aan het bestuur is om daar actief mee te zijn, een handreiking te doen daar waar het kan, maar ik heb nog niet helemaal goed door wat het college en of de gemeenteraad doet aan activiteiten, buiten de vergadercyclus om, om het maar even zo te badineren. Ik wil eropuit trekken in de stad en je laten informeren en je aanspreekbaar maken op wat je aan het doen bent. Dat is iets wat elke bestuurder siert. En wat ik in ieder geval zeker niet uit de weg ga.”

Vlaardingen heeft 72.000 inwoners, een paar duizend minder dan Leidschendam-Voorburg. Behalve financiën had Bijl daar als wethouder ook onroerendgoed, personeel, ict, duurzaamheid en energie omwenteling in zijn portefeuille.

Bij zijn aantreden stelde hij zich ten doel iets aan de beroerde financiële positie van Vlaardingen – dit jaar een begrotingstekort van 4,9 miljoen euro – te doen, om een na de gemeenteraadsverkiezing van maart 2022 te vormen college van B&W een ‘geordende’ gemeente na te laten. (foto: gemeente LV)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter