Nieuws
Nieuwe weg door Schakenbosch

Er komt een nieuwe weg door landgoed Schakenbosch: de Herbertslaan. Die gaat lopen vanaf de Graaf Adolflaan in Leidschendam naar de Noortheylaan. Bij de Graaf Adolflaan komt echter alleen fietsbrug. Automobilisten bereiken de Herbertslaan via de Sportparkweg en Bouwlustweg.

Dat blijkt uit het Beeldkwaliteitsplan Schakenbosch. Wethouder Jan Willem Rouwendal wil het dit najaar vrijgeven voor inspraak. Begin 2022 zou het dan door de gemeenteraad vastgesteld moeten worden. Op Schakenbosch zijn woningen aan weerszijden van de Herbertslaan voorzien.

De bestaande Frekeweg, die Schakenbosch doorkruist, wordt opnieuw bestraat. Dat gebeurt met de huidige stenen. De bermen worden gemaaid. De bomen langs de Frekeweg aan de kant van Prinsenhof, verdwijnen. Ze zijn ‘onveilig’. De uitstraling van de Frekeweg moet worden zoals die aan de kant van de Lijtweg is.

Uit het plan blijkt dat er een nieuwe toegang tot Schakenbosch is voorzien vanaf de Veursestraatweg, ter hoogte van de paardenwei; tussen de hoofdingang van Schakenbosch en de Lijtweg.

Op het nieuwe Schakenbosch zijn ‘felgekleurde, schreeuwerige plastic speelobjecten niet toegestaan’ zo staat in het plan. Er is wel ruimte voor kunst. Eigenaren van woningen die op het terrein komen mogen hun tuinen ook niet met schuttingen of muren afgrenzen. Ze mogen alleen natuurlijke materialen gebruiken of moeten een natuurlijke grens gebruiken (sloot bijvoorbeeld).

Volgens de opstellers van het plan (Borghese, Kondor Wessels en West8) wordt met het plan invulling gegeven aan de doelstellingen die ten grondslag liggen aan de herontwikkeling: een sfeer en beleving in de traditie van de landgoederen van de Vlietzone, waaruit een duurzame groenstructuur volgt; een symbiose met het groen, waarbij Leidschendam en omgeving met elkaar verbonden zijn; een gevarieerd buurtschap en gebruik, waarin bewoners en bezoekers in en met de natuur wonen en leven.

‘Van een zorginstituut in een geïsoleerde groene omgeving naar een verbonden, intiem en gevarieerd woonpark; landgoed met allure en monumentaal karakter; nieuwe buitenplaats voor de moderne stedeling; schakel tussen stad, land en de Vliet; groene oase in de drukke Randstad’.

‘Architectuur in symbiose met het landschap: architectuur versterkt het groene karakter; diverse groene kamers; geen harde contrasten in kleur en materiaal; robuuste groenstructuur vormt het uitgangspunt; traditionele gebruiken en groenvormen van landgoederen vormen de inspiratie’.

‘Een landgoed waar wordt ingezet op: het leven in en met de seizoenen; het kunnen genieten van de schoonheid van de natuur; bewoners en bezoekers tot rust kunnen komen; nieuwe woonvormen; een gevoel van eigenaarschap; een combinatie van een landgoed, park en privaat eigendom.

Erkend wordt dat er ook gebouwen op Schakenbosch komen die hoger worden dan de boomtoppen er om heen. Het gaat dan volgens de plannenkamers over gebouwen met ‘een bijzonder silhouet’.

De inhoud van het beeldkwaliteitsplan komt op hoofdlijnen overeen met informatie die recent tijdens een informatiebijeenkomst werd gedeeld. Zie https://vlietnieuws.nl/2021/07/14/schakenbosch-past-rond-2030-af/

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter