Nieuws
Gemeente komt met uitleg over kerkklok

Berichten over een aanpassing van het geluid van de kerkklok in de Sint Martinuskerk, Oosteinde Voorburg, hebben tot tientallen verontwaardigde reacties op sociale media geleid. Desgevraagd komt de gemeente met de volgende verklaring:

‘Omwonenden ervaren overlast van het geluidsniveau van de kerkklokken van de Sint Martinuskerk en hebben dit bij de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) gemeld. De ODH voert namelijk voor de gemeente milieutaken uit’.

‘In geval van zo’n melding over geluidsoverlast doet de ODH een meting naar het geluid dat wordt uitgedrukt in decibellen. Uit de meting bleek vervolgens dat het aantal wettelijk toegestane decibellen werd overschreden, kortom het geluidsniveau van de klokken was te hoog’.

‘Vervolgens heeft de ODH het kerkbestuur van de Sint Martinuskerk de gelegenheid geboden het geluidsniveau van de kerkklokken te verlagen. Ook de kerk moet immers voldoen aan de geldende milieuwetgeving. Helaas heeft het kerkbestuur het geluidsniveau niet aangepast. Daarom heeft de ODH namens de gemeente inmiddels het kerkbestuur gelast het geluid van de kerkklokken te verminderen naar het toegestane niveau. Als zij dit niet alsnog doet voor 29 juli a.s. verbeurt de kerk een dwangsom van € 1000,– per overtreding per dag’.

Bij de ODH zijn volgens de gemeente drie meldingen over geluidoverlast van de kerkklok binnen gekomen. Tot nu toe was er steeds sprake van één klager. Het geluidniveau van de klok werd vorig jaar ook al eens aangepast. Ook werd er minder vaak geluid. Na protesten van kerkgangers en omwonenden werden die maatregelen weer teruggedraaid.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter