Nieuws
Romeinse grens werelderfgoed

De noordelijke grens van het Romeinse rijk, de Limes, is op de lijst van Werelderfgoed geplaatst door Unesco, de VN-organisatie voor cultuur. In Leidschendam-Voorburg vormen het Kanaal van Corbulo en Forum Hadriani, de Romeinse stad op de kruising van Vliet en Trekvliet, onderdeel van de Romeinse grenswerken.

Rijk, provincie en gemeenten hebben jarenlang gewerkt aan de nominatie van de Limes tot werelderfgoed. Burgemeester Klaas Tigelaar is voorzitter van het overlegorgaan Netwerktafel Erfgoedlijn Romeinse Limes Zuid-Holland. Museum Swaensteyn ontwikkelde eerder een masterplan Romeinen aan de Vliet.

Nog dit jaar zou er in Park Arentsburg een ‘herinnering’ aan Romeinse tijden moeten komen; een zogenoemde ‘putfolly’. De ‘putfolly’ bestaat uit een vierkant gebouw van 3,3 bij 3,3 meter, ruim 5 meter hoog. Het wordt uit natuursteen opgetrokken en krijgt aan elke kant een van gehard glas voorziene vitrine. Het koepeldak wordt van pannen voorzien. In het geheel komt ook verlichting.

In de vitrines worden items tentoongesteld die een relatie hebben met de Romeinse tijd zoals replica’s van vondsten, een replica van de hand van de Romeinse keizer, een vogelperspectief van Forum Hadriani en een tekening die Caspar Reuvens maakte toen hij ter plekke opgravingen deed naar het Romeinse verleden (1927-1834).

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter