Nieuws
Fietssoap in Voorburgse Kerkstraat

De Voorburgse Kerkstraat is weer een fietsstraat. Het door Stadsbeheer aangebrachte zwarte tape op een bord bij de Kerkbrug waardoor de tekst dat fietsen door de Kerkstraat was toegestaan onzichtbaar was, is door onbekenden binnen 24 uur verwijderd.

Op de hoek van de Kerkstraat bij de Vliet staat weliswaar al langer een geel bordje dat de Kerkstraat is afgesloten, maar eenieder kan zien dat zulks niet het geval is. De aanwijzing wordt dan ook massaal genegeerd.

In de Kerkstraat zelf staat bij de tekst Promenade in het wegdek wel een bord maar dat geeft aan dat er cameracontrole plaatsvindt, inrijden niet is toegestaan en doorrijden een boete betekent. Al deze aanwijzingen gelden echter niet voor fietsers.

Bij de kruising met de Herenstraat en bij de Franse Kerkstraat staan geen verdere aanwijzingen voor fietsers.

Degenen die vanaf de Parkweg de Franse Kerkstraat in fietsen krijgen op de hoek bij het Zwartepad te lezen dat fietsen is toegestaan behalve op zaterdag tussen 8 en 17 uur. Snorfietsen zijn verboden. Ter plekke staan verder aanwijzingen voor automobilisten en leveranciers van de winkels verderop. Van enig zwart tape is hier geen spoor te bekennen.

Op de hoek Franse Kerkstraat / Herenstraat staan geen nadere aanwijzingen voor tweewielers. Bij de kruising Herenstraat / Kerkstraat geeft een klein geel bord aan dat de Kerkstraat is afgesloten voor fietsers (ook als dat zichtbaar niet zo is) met de toevoeging ‘volg route’. Die route wordt niet verder aangeduid.

De gemeente staat een paar horeca-ondernemers in de Kerkstraat toe hun terrassen uit te breiden om zo in coronatijden nog wat geld te verdienen. Dat gebeurde in de zomer van 2020 voor het eerst waarbij fietsers uit de straat geweerd werden.

Uit onderzoek in het najaar bleek dat niemand echt tevreden was: de ondernemers noch omwonden en/of bezoekers. Toch besloten B&W dit jaar eenzelfde opzet mogelijk te maken.

De ondernemers bepalen zelf of zij hun terras uitbreiden en wanneer (mag pas na 15.00 uur). Met door de gemeente geleverde dranghekken kunnen ze de Kerkstraat afzetten. Die hekken staan nu overigens ‘geparkeerd’ bij de Herenstraat.

De gemeenteraad heeft zich nooit uitgesproken over de afsluiting van de Kerkstraat. B&W hebben daar ook geen formeel voorstel voor gedaan. Dat deed men enkele jaren geleden wel toen de Van Schagenstraat werd afgesloten voor autoverkeer.

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter