Nieuws
Online-petitie voor behoud geluid Voorburgse kerkklok

‘Bent u het er nou ook mee eens dat het luiden van kerkklokken hoort bij een kerk, hoort bij een dorp of stad? Bent u het er eveneens mee eens dat hier geen belemmering aan mag hangen? Teken dan deze petitie en deel deze met uw vrienden / familie. Bij 500 tekeningen zal deze petitie worden overhandigd bij de gemeente om eventuele belemmeringen tegen te houden / terug te draaien’.

Zo luidt de oproep van Sebastiaan van Tuil die een online-petitie is gestart om het dempen van het geluid van de kerkklok in de Sint Martinuskerk, Oosteinde Voorburg, ongedaan te maken. De petitie, die te vinden is bij https://www.petities.com/ongehinderd_klokkenluiden_st_martinuskerk_voorburg , is inmiddels 368 keer getekend. Dat gebeurde niet alleen door inwoners van Voorburg maar ook door mensen uit Leidschendam, Zoetermeer, Den Haag en het Westland.

Menig ondertekenaar laat ook een boodschap achter. Een selectie daaruit:

‘De kerk en de kerkklokken bij Voorburg horen. Ik woon hier al meer dan 40 jaar en vind het geluid mooi!! Wie zich er aan stoort moet niet in de buurt van de kerk gaan wonen!!

Ik vind dat klokken ervoor zijn om te luiden, voluit.

Een heerlijk bekend geluid dat al eeuwen bestaat en bij deze woonomgeving hoort. Als je er niet van houdt moet je niet hier komen wonen of verhuizen!

Mensen die nabij een kerk gaan wonen en niet tegen klok luiden kunnen, maar moeten gaan verhuizen. Het is een zeer kleine minderheid, tegenover een grote meerderheid die wel de klokken willen blijven horen luiden.

De klok hoort bij de Martinuskerk en het kan toch niet zo zijn dat het luiden van de klokken door een paar mensen wordt tegengehouden.

Ben 81jaar mijn hele leven kom ik al in de Martinuskerk. En erg blij met de klokken.

Het is belangrijk dat authentieke uurwerken met slagwerk blijven bestaan zoals het hoort. Gemeente L’dam-Voorburg, Koester dit dan ook !!!

Waarom worden wetten die bedoeld zijn om asociaal geluidsoverlast te bestrijden misbruikt om een stukje historisch en cultureel erfgoed om zeep te helpen. Belachelijk. Die wet moet veranderen. Tweede kamer doe eens iets goed. Of is dit een APV van de gemeente.

Ik teken omdat een klok hoort te luiden.

De klok mijn gids voor de nacht is .het hoort bij de kerk !!

Ik teken omdat Voorburg en de Sint Martinuskerk in me hart zitten!

Het echt belachelijk is. Ik heb 25 jaar onder de ouwe kerk gewoond mijn moeder zelfs 60 jaar en ons nooit geërgerd. Dat weet je als je bij een kerk gaat wonen.

Het ten hemel schreiend is , dat een paar droeftoeters , de klokken tot zwijgen dwingen ….. terwijl heel veel omwonenden hier juiste enorm van genieten !

Ik teken omdat ik vind dat de wetgever oog moet hebben voor een/de meerderheid en zo nodig de wet moet aanpassen of gebruik moet kunnen maken van een uitzondering.

Ik teken omdat ik de klok al 60 jaar graag hoor.

Het behouden van tradities en oude gewoontes van een kerk behouden moeten blijven

Ik onderteken omdat ik al 34 jaar in de straat van de kerk woon. De kerk al 125 jaar op deze plek staat. En die het meeste recht heeft in deze wat mij betreft. Wanneer je een huis koopt/huurt tegenover of in de buurt van de kerk weet je dat de klokken slaan , dat hoort bij een kerk! Dat weet iedereen. Dat je daarna in bezwaar gaat is voor mij niet te begrijpen , en dat het dan ook nog gehonoreerd wordt is voor mij zo bespottelijk. Dat ik niet eens woorden kan vinden om dat op een fatsoenlijke manier te omschrijven. Ik ben het er dan ook zo niet mee eens ! Die klokken horen bij de kerk en moeten luiden!

Ik onderteken omdat ik de klokken van de Martinuskerk mijn hele leven al hoor en geniet van het geluid! Voelt veilig en vertrouwd.

Ik onderteken omdat ik het geluid van de kerkklokken een onderdeel is van oud Voorburg en karakter geeft aan onze wijk. Het is een traditie die moet worden voortgezet zoals dit als 75 jaar het geval is.

Vrijheid van godsdienst is een groot goed.

Klokken luiden om ons te herinneren aan momenten in het leven die belangrijk zijn. Momenten van geboorte, overlijden, feesten en andere gelegenheden die kunnen oproepen tot bezinning. Dit is waardevol, zeker in een tijd die steeds vluchtiger wordt.

Er zijn meerdere kerken in onze gemeente , waarom zouden die na 200 jaar moeten stoppen met klokken te laten luiden.

Het begint met één en daarna volgt de rest.

Voorburg mijn stad is ben er geboren zonder kerk klok geen Voorburg

Laten we nog enkele traditionele Nederlandse waarden houden: Kerk = kerktoren = klokken = klokken luiden!

Ik teken omdat ik vind dat deze kerkklok al 125 jaar hoort bij het omgevingsgeluid.

Ik woon er vlak bij en vind het een heerlijk geluid’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter