Mening
Blog: Sportzomer

(In de serie maandelijkse columns van fractieleiders in de gemeenteraad dit maal een bijdrage van Ron van Duffelen, fractieleider CDA)

Terwijl het lijkt of de zomer maar geen zomer wil worden, de temperatuur nog echt geen zomers gevoel losmaakt en de regen het watertekort van de afgelopen zomers doet verminderen, zijn de scholen alweer enkele weken dicht en is een aantal van ons inmiddels alweer terug van vakantie. Voor anderen staat deze nog voor de deur. De zomer: tijd van vrijheid en van bezinning. Tijd om even los te komen van het alledaagse en de wereld eens wat aanschouwelijker te bezien. Tegelijkertijd is het een sportzomer waar we als Nederland tevreden op mogen terugkijken. In de Tour de France domineerden in de eerste week Nederlanders de gele- en de bolletjestrui. In de net afgelopen Olympische Spelen haalde Nederland meer medailles dan ooit tevoren. De medailles in de atletiek, toch de bakermat van de Olympische Spelen, verrasten mij aangenaam. Het laat zien waarin een klein land toch groot kan zijn en het laat zien hoe door gerichte aandacht zaken kunnen veranderen.

De sportzomer toont aan hoe belangrijk sport is voor de samenleving, ook hier in Leidschendam-Voorburg. Sport is niet alleen het realiseren van een individuele prestatie, al dan niet in teamverband. Sport gaat evenzeer over samenwerken, vertrouwen geven, waarderen en verbinden. In sport komen vele aspecten samen: in sport leren jongeren, individueel of in teamverband, een prestatie te leveren. Tegelijkertijd leren ze dat voor het leveren van een prestatie je ook anderen nodig hebt, je trainer, de scheidsrechter, de mensen binnen een vereniging die zorgen voor deelname aan een competitie. En natuurlijk de ouders die het sporten mogelijk maken, die wekelijks langs de zijlijn staan, of het vervoer naar de vereniging regelen. Het zijn verenigingen – ook in Leidschendam-Voorburg – waar waarden en normen worden overgedragen. Daar leren jongeren dat sport leuk is, leren ze samen te werken, om te gaan met teleurstellingen, de handen uit de mouwen te steken, respect te hebben voor gezag (trainer, scheidsrechter), wellicht zelfs mee verantwoordelijkheid te dragen voor het beheer en onderhoud van een terrein.

Het gaat gelukkig met het grootste deel van onze jongeren hartstikke goed: ze zijn gezond, doen naar vermogen mee op school, hebben een rijk sociaal leven en voelen zich goed. Maar we moeten opletten wat de effecten van Corona op jongeren zijn. Uit landelijk onderzoek komt naar voren dat driekwart van de kinderen en jongeren minder is gaan bewegen. En één op de drie kinderen is ongezonder gaan eten tijdens de coronacrisis. Eén op de vijf kinderen (20%) geeft aan dat ze zijn aangekomen. En voor kinderen die al overgewicht hadden is de toename zorgelijk. Onder deze groep kinderen is zo’n 40 procent verder aangekomen. Sport is goed voor je gezondheid en meedoen is belangrijker dan winnen. En het kan heel simpel: een paar sportschoenen volstaan voor een aantal kilometers beweging. Het is het verhaal van de grootste sporters, die onder moeilijke omstandigheden begonnen en nu met een gouden medaille om hun hals op het podium in Tokyo staan.

Met de hoop op een mooie nazomer nadert de sportzomer haar einde. De reguliere competities beginnen op gang te komen. Het is nu tijd om deel te nemen, aan te sluiten bij een sportvereniging om sporters en de samenleving rijker te maken. Voor het CDA zijn dat de meerwaarden van sport en verdient sportbeleving om deze reden ondersteuning van een dienstbare gemeente. Een voetbalveld van Forum Sport vervangen, hoort daar evenzeer bij als het vinden van definitieve locatie voor de Voorburgse Rugbyclub. Sport verbindt en verbroedert, maakt jongeren weerbaar en geeft ze ervaringen om te kunnen samenleven. Voor mij is dat het doel van sport. En wie weet zijn straks de eerste stappen gezet op weg naar een toekomstige gouden Olympische medaille.

(Ron van Duffelen, fractievoorzitter CDA)