Nieuws
Leidschendams tribunaal staakt activiteiten

Het Speciaal tribunaal voor Libanon (STL) aan de Dr. van der Stamstraat in Leidschendam, heeft de activiteiten gestaakt. De VN-rechtbank heeft geen geld meer. De staf is weggestuurd, de bescherming van getuigen wordt afgebouwd evenals het beveiligen van gevoelige informatie.

Het STL startte op 1 maart 2009 in het voormalige kantoor van de Algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD. Het STL werd opgericht om de schuldigen te berechten van een bomaanslag op 14 februari 2005 in de Libanese hoofdstad Beiroet waarbij 22 doden vielen inclusief premier Rafik Hariri.

Na langdurig onderzoek werden vier verdachten van de daad beschuldigd. De vier zijn echter nooit opgepakt omdat ze onvindbaar zijn. Ze worden bij het STL in afwezigheid berecht.

Het STL werd gefinancierd door 29 donorlanden. Hen werd eind 2020 nog om extra geld gevraagd doch dat kwam er niet. Op 16 april werd STL door de VN nog wel 15,5 miljoen dollar toegewezen om door te kunnen werken. Dat bedrag was echter onvoldoende om de kosten te dekken.

Per 1 augustus heeft STL alle activiteiten gestaakt. Het is in een ‘sluimertoestand’ gezet. De VN bepaalde eerder dat het mandaat voor het STL werd verlengd tot 1 maart 2023 tenzij de rechtszaken eerder waren afgerond of het geld eerder op was. Dat is nu dus het geval.

Het gebouw en de grond er om heen zijn eigendom van de Staat der Nederlanden. De gemeente Leidschendam-Voorburg wil het gebied in handen krijgen om er woningen op te kunnen bouwen. Dit als onderdeel van de ontwikkeling van Klein Plaspoelpolder (KPP).

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter