Nieuws
Behoefte aan bedrijfsverzamelgebouw

In Leidschendam-Voorburg is behoefte aan een permanent bedrijfsverzamelgebouw. De meest kansrijke locaties daarvoor zijn: Herenstraat 42 Voorburg, Stationsplein 4-6 Voorburg, Van Ruysdaellaan 41-69 Leidschendam, Damlaan 40/40A Leidschendam. Dat is de conclusie uit een onderzoek dat Paradijsvogel Advies in opdracht van B&W heeft gedaan naar het draagvlak voor een bedrijfsverzamelgebouw in de gemeente.

In de gemeente staan ongeveer 4000 zzp’ers (zelfstandige ondernemers zonder personeel) geregistreerd; bijna twee maal zo veel als het landelijke aandeel in de beroepsbevolking. Er zijn wel bedrijfsverzamelgebouwen maar die zijn veelal alleen tijdelijk beschikbaar. Bij de zzp’ers die daar in zitten is er er wel belangstelling voor een permanente vestiging mits betaalbaar en op een goede locatie.

Draagvlak voor een permanent bedrijfsverzamelgebouw is er ook bij zzp’ers die nu van huis uit werken of zijn uitgeweken naar een buurgemeente.

De behoefte is het grootst bij zzp’ers die klanten ontvangen, in de zakelijke dienstverlening zitten of in de sectoren maakindustrie, bouw, energietransitie, kunst en cultuur. De zzp’ers zijn bereid tussen 375 en 500 euro huur per maand te betalen. Verder is horeca in of bij het gebouw een plus, net als flexibele zaalverhuur.

Paradijsvogel advies kwam tot zeven potentiële vestigingsplekken waarbij men als criteria dicht bij uitvalswegen, voldoende parkeerplek en in/bij een winkelgebied hanteerde. De zeven zijn:

– Herenstraat 42 (nu al bedrijfsverzamelgebouw, onderdeel van bouwplan Waaijer),

– Parkweg 1 (vestiging politie. Komt vanaf 2023 vrij),

– Bibliotheek Voorburg (Koningin Julianalaan. Afhankelijk van toekomst bibliotheek),

– Feithplein Voorburg (Onderin de nieuwbouw),

– Stationsplein 4-6 Voorburg (Er is nog leegstand in het bestaande kantoorgebouw),

– Van Ruysdaellaan 41-69 Leidschendam (In de nieuwbouw is 2000 vierkante meter bedrijfsruimten gepland),

– Damlaan 40/40A Leidschendam (Voormalig PTT-gebouw, nu eigendom van BPD ontwikkeling).

Wat B&W met het rapport doen is onduidelijk aangezien de gemeente zelf geen bedrijfsverzamelgebouw gaat oprichten/verhuren. Paradijsvogel Advies keek bij het onderzoek alleen naar zzp’ers die nu in de bedrijfsverzamelgebouwen Vlietweg 14-15 en Herenstraat 42 zitten. Beide moeten weg voor woningbouw. De gemeente kent echter nog minstens een handvol andere bedrijfsverzamelgebouwen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter