Nieuws
Meer laadpunten elektrische auto’s, maar druk neemt toe

Begin 2021 waren er in Zuid-Holland 7,5 publieke laadpunten voor elektrische auto’s per 1000 huishoudens. Dit aantal is 32% hoger dan een jaar eerder. De grootste stijging vond plaats in Leiderdorp (153 procent). Ondanks de flinke stijging in het aantal publieke laadpunten, neemt de druk op laadpalen toe doordat het aantal elektrische auto’s sneller groeit dan het aantal laadpunten. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van de RDW en de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Ook in Bodegraven-Reeuwijk (+129%) en Capelle aan den IJssel (+108%) was een sterke toename te zien.

In Rotterdam staan absoluut gezien de meeste laadpunten: begin 2021 waren er 2985 laadpunten in totaal. Vlak daaronder staat Den Haag met 2915 laadpunten. Maar als er gekeken wordt naar openbare laadpunten per 1000 huishouden staat gemeente Leiderdorp bovenaan. Hier staan 13,4 publieke laadpunten per 1000 huishoudens. De top 5 gemeenten in Zuid-Holland met de hoogste laadpuntdichtheid is:

  1. Leiderdorp (13,4 publieke laadpunten per 1000 huishoudens),
  2. Den Haag (10,9 publieke laadpunten per 1000 huishoudens),
  3. Barendrecht (10,7 publieke laadpunten per 1000 huishoudens),
  4. Alphen aan den Rijn (10,6 publieke laadpunten per 1000 huishoudens),
  5. Hendrik-Ido-Ambacht (9,8 publieke laadpunten per 1000 huishoudens)

Ondanks de flinke stijging in het aantal publieke laadpunten, neemt de druk op laadpunten in Nederland toe. Het aantal elektrische auto’s op de weg stijgt namelijk veel sneller dan de hoeveelheid publieke laadpunten. Zo was er begin 2021 gemiddeld één laadpunt per 4,6 elektrische auto’s, terwijl deze twee jaar eerder nog gedeeld werd door 2,2 auto’s.

Door deze scheefgroei wordt het voor eigenaren steeds lastiger om goed bereikbare en beschikbare openbare laadpunten te vinden. Elektrische auto’s zijn dan ook flink in trek: begin 2019 reden er nog 44.984 van rond in Nederland, maar in twee jaar tijd is dit al uitgegroeid naar 182.481 elektrische auto’s. (bron en foto Independer)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter