Nieuws
Oorlogsherdenking bij Oranjehotel

Morgen, zaterdag 4 september, vindt bij het Nationaal monument Oranjehotel in Scheveningen de 75ste herdenking plaats van het einde van de Tweede Wereldoorlog. De gebeurtenis wordt tussen 11.00 en 11.40 uur live uitgezonden bij TV West.

De herdenkingsrede wordt uitgesproken door de Haagse burgemeester Jan van Zanen. Er worden fragmenten uit brieven en dagboeken van gevangenen in de toenmalige Nazi-gevangenis, voorgelezen. Na één minuut stilte en het Wilhelmus worden er kransen gelegd bij Doodencel 601.

Vanwege coronamaatregelen gaat het om een besloten bijeenkomst voor maximaal 120 mensen:  oud-gevangenen dan wel hun nabestaanden, vertegenwoordigers van organisaties voor oorlogsslachtoffers. politici, ambtenaren.

TV West herhaalt de uitzending, die ook online te volgen is, om 17.00 uur.

Het ‘Oranjehotel’ was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ruim 25.000 mensen – waaronder ook een twintigtal uit Leidschendam en Voorburg – zaten hier tussen 1940 en 1945 opgesloten voor verhoor en berechting. Velen werden afgevoerd naar de Duitse concentratiekampen of dood geschoten op de Waalsdorpervlakte.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter