Activiteiten
Zilveren erepenning voor molenaar Bram Zonderop

Molenaar Bram Zonderop is maar liefst 50 jaar actief op Molen de Vlieger. Zo’n lange periode kan niet onopgemerkt blijven. Tijdens een receptie ter ere van het 400-jarig bestaan van Molen de Vlieger verscheen locoburgemeester Astrid van Eekelen  met een geweldige verrassing voor Bram. Hij kreeg de zilveren erepenning van de gemeente Leidschendam-Voorburg en is opgenomen in het Gulden boek van de gemeente.

Het molenaarschap is Bram Zonderop met de paplepel ingegeven, want zijn vader en grootvader waren ook molenaar. In een andere tijd weliswaar, want toen was het nog een betaalde baan en nu is het vrijwilligerswerk. Iedereen die molen De Vlieger bezoekt, uit binnen- en buitenland, krijgt zijn enthousiasme mee. Zijn vele werkzaamheden bestaan onder meer uit het technisch beheer, toezicht houden op de staat van de molen en coördineren van bezoeken aan de molen.

Dankzij bevlogen mensen zoals Bram Zonderop staat het ambacht van molenaar op de Unescolijst van immaterieel erfgoed. Vanwege zijn bijzondere verdienste voor de Leidschendam-Voorburgse gemeenschap en in het bijzonder voor Molen De Vlieger heeft het college besloten aan Bram Zonderop de gemeentelijke onderscheiding de zilveren Erepenning toe te kennen.

Daarmee is het feest nog niet voorbij. Zaterdag 11 september, open monumentendag, is er feest rond de molen in Polder Essesteyn. Driemaal wordt deze middag een speciale molenshow ten tonele gebracht. Die duurt circa 45 minuten. Er is per voorstelling ruimte voor 50 bezoekers, die op anderhalve meter afstand kunnen zitten. De molen zelf is van 12.00 tot 16.00 uur open voor bezoek. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Er zijn molenshows om 12.00; 13.30 en 15.00 uur. Kindertheater DeepDeep speelt: ‘Zo draait de Molen’. Daarna vertelt vrijwilliger Aart Struijk – hij is een van de auteurs van het jubileumboek – iets over de geschiedenis van Molen de Vlieger. Natuurlijk kan men hem en molenaar Bram Zonderop van alles vragen. Als grote finale verschijnt een aapjes draaiorgel ten tonele. De kinderen mogen zelf aan het grote wiel draaien en zelfs een heus orgeldiploma verdienen. Bij een kraam is het recent verschenen jubileumboek voor 20 euro te koop.

Voor het bijwonen van deze shows is het noodzakelijk zich vooraf aan te melden. Dat kan per email, onder vermelding van naam, telefoonnummer, voorkeurtijd en aantal bezoekers. Die mails kunnen worden gezonden aan: 400jaar@molendevlieger.nl Na aanmelding krijgt men een bevestiging toegezonden, die op de 11e september moet worden getoond bij de molen.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter