Nieuws
Stadsbeheer koestert de oude ‘Grande Dame’
De dienst Stadsbeheer wijst op misschien wel de meest bijzondere boom in de gemeente: ‘Onze oude ‘Grande Dame’ is in park Middenburg te Voorburg meer dan geworteld op haar plek. Vanaf 1825 staat ze, op deze buitenplaats, te pronken met haar rode blad. In deze periode is, buitenplaats Middenburg, in het bezit van verschillende hoge ambtenaren die ook in de koloniën hoge functies bekleden. Zo erft in 1823 Jacob L. Mersssen Senn van Basel de buitenplaats. Hij woont met gezin in Batavia en gebruikt Middenburg alleen als tijdelijk verblijf. De overige tijd staat het ter beschikking van zijn zwager, J.C. baron Baud, gouverneur-generaal van Nederlands Oost-Indië. Wie van deze twee heren zou de boom hebben laten planten? Het is ons vooralsnog een raadsel.
Toen onze Rode Beuk geplant werd was zij nog een fragiel ukkie maar door alle jaren heen is ze uitgegroeid tot een boom van flinke proporties. Al die tijd dat ze aan het groeien was, deed ze wat beuken nu eenmaal horen te doen. Nietsontziend spreidde zij al die jaren haar takken steeds verder en verder uit. Onder dit donkere bladerdek wist ze andere bomen en struiken te weren. Dit is haar plek en wee je gebeente wanneer je bij haar in de buurt komt. Dan strekt ze gewoon weer een tak wat verder uit.
Toch is het een slimmerik gelukt om gebruik van haar te maken. Niet vanaf de grond maar vanuit de lucht is de aanval ingezet. De prachtige Pruikzwam heeft ongeveer een jaar of twintig geleden zijn intrek genomen in haar traag groeiende stam. Elk jaar is het een verrassing of de Pruikzwam zich weer laat zien. Sommige jaren slaat het vruchtlichaam van deze zwam even een jaartje, ze toont zich dan niet aan de buitenwereld maar blijft verborgen onder de bast van onze oude Rode Beuk. De vraag is heeft onze Grand Dame last van de Pruikzwam? Het moet even gezegd, tot nu toe draagt ze de Pruikzwam als een prachtig sieraard rond haar pokdalige oude nek. We hopen nog jarenlang van deze twee schoonheden te mogen genieten’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter