Nieuws
Bodemvervuiling remt bouwproject

Op het bedrijfsterrein aan de Veursestraatweg 280/280a/280b is de grond ernstig vervuild. In maart/april 2022 wordt gestart met het opruimen van die vervuiling. Daarna kan pas gestart worden met woningbouw in dit gebied; het project Vliethaven.

In de bodem van het terrein – twee kavels, tezamen 43.200 vierkante meter groot – zitten koper, lood, zink, PAK’s (chemische verbindingen), minerale olie, nikkel en barium. De vervuilingen zitten tot 2,2 meter diep.

Bij de vervuilde stukken gaat het in totaal om 9290 vierkante meter. Daarvan dient ongeveer de helft afgegraven te worden en vervangen door schone grond. Elders kan volstaan worden met een afdeklaag (bij bebouwing) dan wel een zandbed (openbare verharding en infrastructuur).

Ter plekke zaten een scheepswerf, een opslag van tractoren, garages en een busremise. In de ondergrond zijn ook een aantal tanks en kolengruis aangetroffen.

Op het bedrijfsterrein zijn 79 dure woningen gepland met een tweetal insteekhavens. Het is een project van WDevelop. Voor de aankoop van de twee kavels werd 7,8 miljoen euro betaald, zo blijkt uit gegevens van het kadaster.

Bij de sloop van bestaande gebouwen, de bodemsanering en de nieuwbouw worden in de ondergrond archeologische resten verwacht van onder andere het Kanaal van Corbulo, stammend uit de Romeinse tijd.

Volgens de Omgevingsdienst Haaglanden gaat het weliswaar om een ernstige bodemvervuiling doch die levert geen risico op voor de mens.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter