Projectleider Verleggingen Rob Loomans werkt al 27 jaar bij Dunea. Hij is dus betrokken geweest bij de verlegging van heel wat grote waterleidingen. Toch is de RijnlandRoute ook voor hem een bijzonder project. Dat komt door de omvang: het gaat om maar liefst 4 á 5 kilometer aan verlegde transportleidingen.

Wat zijn transportleidingen precies?

,,Dat zijn de grootste waterleidingen die we hebben, met een diameter die kan oplopen tot anderhalve meter. Deze leidingen transporteren het water verder het waternet in, naar de aftakkingen richting woningen en bedrijven.”

Hoe gaat het verleggen van een watertransportleiding in zijn werk?

,,Eerst leggen we de nieuwe leiding aan. Die testen we op druk en ook bacteriologisch, voor de hygiëne. Als alles in orde is, verbinden we het geheel door op het oude net. Pas daarna ruimen we de oude leidingen. Op deze manier stellen we zeker dat de watervoorziening zo kort mogelijk wordt onderbroken. Andere overlast beperken we ook zoveel mogelijk. ”

Wat kom je onder de grond allemaal tegen?

,,Wat kleine voorwerpen uit de Romeinse tijd, maar bijvoorbeeld ook een grote betonnen duiker die op geen enkele kaart stond. Die lag precies op de plek waar een nieuwe leiding moest komen. Dan sta je daar met de aannemer klaar om te graven … we hebben toen binnen twee dagen uitgezocht dat het een oude verbinding was tussen twee voormalige watergangen. We hebben de duiker eerst leeggepompt. Toen hij daarna niet meer volliep, wisten we zeker dat die weg kon en kregen we daarvoor toestemming van de provincie. Op een andere plek, nabij vliegveld Valkenburg, stuitten we op een oude kerosineleiding van Defensie. Ook daarvoor kregen we toestemming voor verwijdering.”

Wat is voor Dunea de grootste uitdaging binnen dit project?

,,Het vinden van voldoende ruimte. Het wordt ondergronds steeds drukker, onder meer door de toename van het aantal telecompartijen die allemaal hun eigen kabels trekken. Als wij leidingen leggen, moeten we daar ook nog bij kunnen voor toekomstig onderhoud en eventuele reparaties. Daarvoor hebben we minimaal 2 x 5 meter ruimte nodig aan weerszijden van de leiding. Op sommige plekken vroeg dat om echt wel wat kunst- en vliegwerk. Gelukkig is het overal min of meer gelukt.” (Bron en foto RijnlandRoute)