Nieuws
Roland Maas winnaar Cultuurprijs 2021

Wethouder Astrid van Eekelen heeft gisteravond in het kader van het Huygens Festival in de Oude Kerk, Herenstraat Voorburg, de Cultuurprijs 2021 uitgereikt aan beeldend kunstenaar Roland Maas. De aanmoedigingsprijs viel toe aan Panorama Platteland/Cis Deyl. De publieksprijs kreeg fotograaf Bas van der Poel. Daarnaast was er nog een oeuvreprijs. Die ontving theaterfotograaf Pan Sok.

De cultuurprijs is gemaakt door glaskunstenaar Ming Hou Chen. In de Oude Kerk traden tussen de uitreikingen door het Amstel Quartet en de Dutch Don’t Dance Division op. Burgemeester Jules Bijl reikte de Ubu, een onderscheiding van de gemeente, uit aan Noor Kamerbeek, oprichtster van het Huygens Festival.

,,Wat is er in onze gemeente veel te doen op cultureel gebied’’, verzuchtte de wethouder. ,,Wat zijn er prachtige initiatieven. En hoe groot is het aantal kunstenaars. Hier, zo te midden van alleen maar cultuurliefhebbers, hoef ik het belang van kunst en cultuur niet uit . Want u weet, cultuur leert ons beter kijken, leert ons beter zien. Ons beter inzien. Kunst laat ons, zonder dat het nou meteen consequenties heeft, die andere kant zien, die andere mogelijkheid. Die schoonheid die net buiten de lijntjes valt. Het kan verstrooien, ontspannen en tot (ruimer) denken aanzetten. Kunst en cultuur verbinden.’’

Over de winnaar van de Cultuurprijs, Roland Maas, zei de wethouder: ,,De jury was onder de indruk van zijn kleurige portretten vol van expressie. Een soort landschappen van de ziel. Indrukwekkend is zijn humor, fantasie en zijn enorme vakmanschap. Thema’s komen aan bod als mannelijkheid, sterfelijkheid, identiteit en het kunstenaarschap. Met veel humor en relativiteit, weet hij ons te raken, maar wel met een serieuze ondertoon.’’ De jury bestond uit: Anne Marie Boorsma (kunsthistorica), Helène Doornebal (kunstenares), Hilbert Krane (fotograaf), Humphrey Brugman (galerie- en atelierhouder) en Margherita van der Linden (kunstenares). Maas noemt zijn werk zelf ‘visual art’.

,,Een groep van ongeveer 30 creatieve vrijwilligers heeft samen gewerkt aan een 40 meter lang panorama schilderij. Het resultaat is prachtig en indrukwekkend. Een werk dat gaat over de historische ontwikkeling van stad en platteland vanaf 1945. Panorama Platteland is een initiatief dat navolging verdient. En we hopen dat er nog vele van dit soort initiatieven zullen volgen’’, zei de wethouder aangaande de winnaar van de Aanmoedigingsprijs.

Voor de toekenning van de Publieksprijs was er een speciale jury bestaande uit Ada Marius, Annemieke Fierinck, Elzeline Fischer, Kirsty Wehrung, Liesbeth Ruoff, Marten Koen, Wang Choy en voorzitter is Marie-Christiene van der Gronde, fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad. Volgens wethouder Astrid van Eekelen was die erg geraakt door de serie de Schoonheid van Verval van winnaar Bas van der Poel. ,,De portretten van vergane grandeur biedt de kijker een bijzondere ervaring van schoonheid, melancholie, troost’’, aldus de wethouder. ,,Het feit dat zijn werken werden geëxposeerd in HMC Antoniushove, een plek waar juist zo hard wordt gestreden tegen het verval, voegt een bijzondere laag toe aan het werk zelf. Vanaf oktober zal de expositie wederom te zien zijn in HMC Antoniushove.’’

Oeuvre prijs-winnaar Pan Sok kreeg een eigen lofzang van de wethouder. ,,De oeuvre prijs is niet zomaar een prijs. Het is een hele speciale prijs, die zeker niet elk jaar zal worden uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan een bijzonder kunstenaar waar we met zijn allen heel erg trots op zijn. Pan Sok is onlangs 75 jaar geworden. Decennia lang fotografeerde hij talloze voorstellingen van theatergezelschappen en artiesten in ons land. Van de Haagse Comedie, het Nationale Toneel, het Ro Theater, Globe en Toneelgroep De Appel.’’

,,Van enkele gezelschappen werd hij de huisfotograaf. De band die Pan Sok met het gezelschap opbouwde is zichtbaar in zijn foto’s. Zoals in de foto’s die hij jarenlang maakte voor Toneelgroep De Appel. Pan Sok was vanaf het begin van een voorstelling betrokken, waardoor hij op de hoogte was van de ideeën en aanpak van de regisseur. Hij kende de tekst, de achtergronden voordat hij begon met fotograferen. Hij maakte geen gladde portretfoto’s, maar actiefoto’s vol van theatrale emoties. Zo ontwikkelde Pan Sok een geheel eigen, persoonlijke en zeer expressieve stijl.’’

Op de voordracht voor de Cultuurprijs stonden verder nog: Damzwabbers (carnavalsvereniging), Marc Langer (schilder), Eric de Vries (fotograaf), Mink (columnist), Rumiana Yotova (schilder), Elly de Waal (beeldend kunstenaar), Guido Sprenkels (beeldhouwer), Annemieke Fierinck (beeldend kunstenaar) en Mariska Mallee (beeldend kunstenaar). (Foto’s Hilbert Krane. Afbeelding Ronald Maas)

Werk van Roland Maas

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter