Nieuws
Floor Kist zoekt ‘Kamers met aandacht’

De gemeente start met ‘Kamers met Aandacht’; een woning voor jongeren van 18 tot 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten en niet thuis, maar ook niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. De gemeente zoekt samen met zorgaanbieders kamers bij particulieren.

‘Kamers met Aandacht’ koppelt jongeren aan mensen die een kamer over hebben. Iedereen kan zo’n kamer aanbieden en iedere woonruimte kan een ‘Kamer met Aandacht’ worden. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar. Maar ook een kamer in een studentenhuis. Voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag geadviseerd door de landelijke huurcommissie.

,,Er komt best veel bij kijken als je op jezelf gaat wonen. Wassen, koken, geld, administratie, werk, school. Jongeren die uit de zorg komen kunnen daar best een beetje hulp bij gebruiken. Een kamer met aandacht biedt structuur en gezelligheid, met natuurlijk de professionele begeleiding die daar bij hoort. Zo geven we jongeren samen een goede start”, aldus wethouder Floor Kist.

De jongeren krijgen begeleiding van hun eigen hulpverlener. En met een beetje persoonlijke aandacht bouwen ze een eigen netwerk op om op terug te vallen totdat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan. Deze persoonlijke aandacht kunnen verhuurders geven, maar ook huisgenoten. Het is een mooie manier om maatschappelijk betrokken te zijn. Een win-win situatie voor verhuurders en jongeren

De verhuurders en jongeren worden zorgvuldig gematcht. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij bieden en op welke manier. De jongeren betalen de maandelijkse huur, hebben een dagbesteding en geen problemen die het dagelijks functioneren in de weg staat.

Het gaat in Leidschendam-Voorburg om een proef van een jaar, waarin Stichting Kamers met Aandacht samen met Jeugdformaat, Impegno en het Leger des Heils op zoek gaan naar de kamers voor de jongeren. Mensen die een kamer vrij hebben en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.kamersmetaandacht.nl of contact opnemen via info@kamersmetaandacht.nl of tel. 06 – 1113 4685.  (Foto Barbara Koppe)