Mening
Blog: Publieks Cultuurprijs

(In de serie maandelijkse columns van fractieleiders in de gemeenteraad dit maal een bijdrage van Marie-Christiene van de Gronde, fractieleider GroenLinks)

Vorig weekend, bij de opening van het befaamde Huijgens Festival, werd de Cultuurprijs uitgereikt. Een mooie manier om een paar van onze eigen kunstenaars in het zonnetje te zetten. Zeker na de grote tegenslagen die de kunsten te verduren hebben gehad in de afgelopen anderhalf jaar, is het belangrijk om onze kunstenaars te koesteren en te steunen waar we kunnen.

Maar ook voor onszelf is het belangrijk om te blijven genieten van kunst: al dat thuiswerken, de isolatie en de uitdagingen van deze tijd maken dat we meer dan ooit behoefte hebben kunst. Kunst geeft ruimte voor ons hart, het helpt onze geest om nieuwe wegen te bewandelen. Kunst nodigt ons uit om te leren van de wijsheid die schuilt in het niet-noodzakelijke.

Dit jaar was het thema ‘beeldende kunst’. Maar liefst vier prijzen werden uitgereikt: de aanmoedigingsprijs, de publieksprijs, de oeuvreprijs, en de cultuurprijs. Omdat ik de eer had om de publieksjury voor te zitten, wil ik u iets meer vertellen over de winnaar van de publieksprijs.

Die winnaar is Bas van der Poel, een fotograaf die ons laat zien welke schoonheid schuilt in het vergaan van de tijd. De publieksjury was erg geraakt door zijn serie de ‘The Colors of Decay’.

De portretten van vergane grandeur biedt de kijker een bijzondere ervaring van schoonheid, melancholie, troost.

Het feit dat zijn werken werden geëxposeerd in HMC Antoniushove, een plek waar juist zo hard wordt gestreden tegen het verval, voegt een bijzondere laag toe aan het werk zelf. Vanaf oktober zal de expositie opnieuw te zien zijn in HMC Antoniushove. Ik zou zeggen: gaat dat zien. En neem vooral ook een kijkje op zijn website: https://www.maestro-photography.nl/

(Marie-Christiene van der Gronde, fractievoorzitter GroenLinks)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter