Nieuws
Discriminatie op provinciale woningmarkt

Zeker tien maar mogelijk 40 procent van de woningzoekenden in Zuid-Holland wordt geconfronteerd met discriminatie bij het verkrijgen van die woning. Het treft vooral jongeren onder 30 jaar, mannen en mensen met een migratie-achtergrond. Dat is gebleken uit een studie die RIGO Research en Advies op verzoek van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben gedaan.

De discriminatie wordt versterkt door de krapte op de woningmarkt, de verdeling van woonruimten, eisen van hypotheekverstrekkers, een ontbrekend verdeelsysteem voor huurwoningen, toename van kleine verhuurders, regels inzake huurbescherming en privacy, positieve discriminatie van expats.

Er zijn twee vormen van discriminatie: de woningaanbieder ziet een risico bij de woningzoekende en vooroordelen die onbewust een rol spelen bij de woningaanbieders. Geloofsovertuiging, seksuele geaardheid of het hebben van een handicap blijken niet echt een rol te spelen bij de discriminatie.

Woningaanbieders erkennen discriminatie maar noemen het ook ‘schijn’ omdat er vaak geen openheid is over de woningzoekende. Daarnaast is er ook sprake van onderscheid dat gemaakt mag worden omdat het gekoppeld is aan de hypotheekverstrekking of woningtoewijzing bij corporaties.

Discriminatie komt overal voor: bij aanbieders van huurwoningen, koopwoningen en woningcorporaties. Bij particuliere verhuurders is de ruimte voor discriminatie het grootst, door de vrijheid die zij genieten. Bij sociale verhuurders kunnen verdelingssystemen nadelig uitpakken voor bepaalde groepen. Hetzelfde geldt voor regels van hypotheekverstrekkers zoals ‘redlining’ (postcodes verbinden aan financiële risico’s) die met name mensen met een migratie-achtergrond treffen.

Het fenomeen kan aangepakt worden door veel meer gegevens te verzamelen binnen de gemeenten; het zo transparant mogelijk maken van de selectiemethoden van woningaanbieders; vergunningen voor verhuurders en makelaars die in het geval van bewezen discriminatie kunnen worden ingetrokken; ‘mystery calls’ naar makelaars om hun houding in de praktijk te testen.

Gedeputeerde Anne Koning wil de uitkomsten nu met alle betrokken partijen gaan bespreken. Daarna worden het rapport en de uitkomsten van die gesprekken verspreid onder alle gemeenten in de provincie.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter