Nieuws
Bibliotheekplan kan doorgaan

De gemoderniseerde bibliotheek gaat door met drie vestigingen: Stompwijk, Leidschendam en Voorburg. De bibliotheek in Leidschendam verhuist wel van Fluitpolderplein 5 naar nummer 12. De bibliotheek in Voorburg, Koningin Julianalaan 257, wordt opgeknapt. Daarnaast start een onderzoek naar nieuwbouw van de Voorburgse bibliotheek op het Koningin Julianaplein waar dan ook Theater Ludens en het Amco Theater (beide burgemeester Feithplein) een nieuwe plek zouden moeten krijgen.

Dat is de uitkomst van een debat in een commissie van de gemeenteraad. De diverse fracties weigeren echter verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen nu al een krediet te geven van 3,25 miljoen euro voor de verhuizing van de bibliotheek in Leidschendam, inclusief verbouwingskosten op de nieuwe locatie. De wethouder moet eerst met een goede onderbouwing van de kosten komen. In 2023 zou de nieuwe vestiging klaar moeten zijn.

De opknapbeurt van de huidige bibliotheek in Voorburg is nodig wegens de hele slechte staat van het gebouw, aldus de wethouder. Dat moet in 2022 worden aangepakt. Daar kan niet mee gewacht worden tot een eventuele nieuwbouw op het Koningin Julianaplein. Die nieuwbouw laat overigens nog wel enige jaren op zich wachten. Eerst start nu een onderzoek dat meerdere maanden gaat duren. Op grond waarvan moeten dan nadere besluiten genomen worden. De nieuwbouw gaat bovendien hand in hand met een opknapbeurt voor het hele winkelcentrum Julianabaan en de wens van de gemeenteraad om op het Koningin Julianaplein een ondergrondse parkeergarage te realiseren.

De wethouder hield vast aan een bezuiniging van 100.000 euro bij de bibliotheek vanaf 2023. Dat moet mogelijk zijn volgens wethouder Van Eekelen omdat een nieuwe bibliotheek in Leidschendam meer mensen trekt en er ook meer mogelijkheden ontstaan voor verhuur en horeca in de bibliotheek. De bibliotheek kan dus meer gaan verdienen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter