Nieuws
Breuk in combinatie ChristenUnie-SGP

De combinatie ChristenUnie-SGP in Leidschendam-Voorburg is uit elkaar gevallen. De ChristenUnie heeft aangekondigd zelfstandig te gaan deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezing in maart 2022. Bij de SGP is men teleurgesteld door het besluit van ChristenUnie-SGP dat daar ‘pijn’ veroorzaakt.

Volgens SGP was de samenwerking een succes. ‘De SGP heeft de afgelopen jaren nimmer signalen ontvangen dat de samenwerking tussen wethouder Jan Willem Rouwendal (SGP) en de uit leden van de ChristenUnie bestaande raadsfractie problematisch was. Wat de SGP betreft had de samenwerking voortgezet kunnen worden. De SGP was ermee akkoord dat bij de volgende raadsverkiezingen de ChristenUnie de lijsttrekker zou leveren. Dat de ChristenUnie desondanks kiest voor een breuk doet pijn’.

De redenen voor de breuk zijn niet bekend gemaakt. ChristenUnie beroept zich op ‘overleg tussen lokale leden, de fractie en het bestuur’. De partij ‘kijkt dankbaar terug op de uitstekende samenwerking in de afgelopen twee raadsperioden’. Nu er nieuwe verkiezingen aankomen, ontstaat een natuurlijk moment om dit besluit te nemen, stelt ChristenUnie. ‘Het bestuur kijkt met de leden en fractie hoopvol naar de komende verkiezingen’.

ChristenUnie en SGP zullen nu beiden een nieuwe lijsttrekker moeten vinden. Kees Verschoor, gemeenteraadslid voor ChristenUnie-SGP en afkomstig van de ChristenUnie, is daarvoor niet beschikbaar. Hij verlaat in maart de politiek. Indien SGP zelfstandig meedoet aan de verkiezingen ligt een lijsttrekkerschap van Jan Willem Rouwendal voor de hand. SGP benadrukt dat men de samenwerking met ChristenUnie in elk geval tot de stembusgang wil voortzetten.

Ook de ChristenUnie zegt dat laatste te willen. Fractieleider Kees Verschoor: ,,De fractie benadrukt dat het besluit van het bestuur van de ChristenUnie over de komende gemeenteraadsverkiezingen en de volgende raadsperiode gaat. Het besluit verandert de huidige koers en vorm van samenwerking niet. Net zoals het bestuur van de ChristenUnie is de fractie heel dankbaar voor de huidige samenwerking.”

Bij de gemeenteraadsverkiezing van maart 2018 haalde de combinatie 3,2 procent van de stemmen (1069 stemmen), goed voor één zetel in de gemeenteraad. Bij de Tweede Kamerverkiezing in maart van dit jaar kreeg ChristenUnie lokaal 2 procent van de stemmen (914 stemmen); SGP 0,4 procent van de stemmen (194 stemmen).

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter