Nieuws
Hervatting ‘live’ vergaderen gemeenteraad drama

De hervatting van ‘live’ vergaderen door de gemeenteraad, met als start een commissievergadering gisteravond, is geëindigd in een drama. Na een kleine twee uur werd de vergadering afgebroken nadat zo de zoveelste keer de geluidsinstallatie het begaf. Het beraad wordt nu woensdag voortgezet.

Het ‘live’ vergaderen werd weer mogelijk geacht nu de meeste coronamaatregelen zijn vervallen. In de raadszaal zaten de commissieleden wel allemaal apart aan tafeltjes in rijen achter elkaar, geheel omgeven door plastic wanden. Gedurende de eerste zeventien minuten was er via internet geen beeld of geluid van de vergadering te zien of te horen. Nadat zulks wel beschikbaar was haperde het geluid om de haverklap. Op een gegeven moment viel weer het beeld weg, vanwege een probleem in de raadszaal.

Microfoons brachten regelmatig krakende geluiden voort waardoor sprekers als het ware hakkelden en onverstaanbaar werden. Dat bracht GBLV-voorman Frank Rozenberg tot de vraag hoeveel de installatie eigenlijk gekost had; een vraag waar hij geen antwoord op kreeg. Vanwege de geluidsproblemen verkasten sprekers van hun plek naar het spreekgestoelte, of kregen zij een andere microfoon.

Op het moment dat D66-fractieleider Wouter Jorissen aan het woord was over het corona-herstelbeleid wijzigde zijn stem in een blikken geluid hetgeen hem deed verzuchten ‘hier robot Wouter Jorissen’. Nadat bleek dat alle andere aanwezigen plots hetzelfde ‘geluid’ voortbrachten kreeg commissievoorzitter Hans Peter Klazenga de aanwijzing ‘alles moet uit’. Hetgeen gebeurde. De internetverbinding ging op zwart. Tien minuten later kwam het bericht ‘opnieuw afspelen’ in beeld waarbij de opnamen van de vergadering tot dan toe opnieuw werden getoond.

Oorzaak van alle ellende bleken problemen met het elektriciteitsnet in Huize Swaensteyn. De stoppen vlogen er tot twee maal toe uit. Vandaar dat besloten werd de vergadering te schorsen tot woensdagavond. Dan zal er echter weer van huis uit worden vergaderd door de raadsleden, zo viel gisteravond te horen. Wat de malheur betekent voor de tweede commissievergadering die voor vanavond gepland was, is nog onduidelijk.

Het drama voltrok zich maandagavond overigens in het bijzijn van burgemeester Jules Bijl. Die kwam als nieuwbakken burgervader eens kijken hoe het er bij de gemeenteraad aan toe ging.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter