Nieuws
Rioolheffing vliegt omhoog

De rioolheffing van nu 180 euro per woning gaat op 1 januari naar 194,40 euro om vervolgens te stijgen naar 272,41 euro in 2027. In de periode daarna loopt de heffing op naar 378,02 euro. Dat blijkt uit het water- en rioleringsplan 2022-2027 dat de wethouders Floor Kist en Jan Willem Rouwendal hebben uitgebracht.

In 2050 moet de gemeente klimaatbestendig zijn. Dat wil zeggen dat er geen schade ontstaat door extreme regenval of lange droogte. Hoogstens ontstaat er eens in de twee jaar overlast door ondergelopen straten, speelplekken en parken, maar dat is tijdelijk. Om de nodige maatregelen te bekostigen is een verhoging van de rioolheffing ‘onontkoombaar’ claimen de bestuurders.

De bewustwording over klimaatverandering en wateroverlast moet omhoog, zo stellen de bestuurders, waarbij ook een beroep gedaan wordt op de eigen verantwoordelijkheid van de inwoners.

Om een klimaatbestendige gemeente te worden worden bij nieuwbouw zwaardere eisen gesteld aan het aankunnen van regenbuien. Er is een nauwere samenwerking nodig met omliggende gemeenten en waterschappen. Verharding (tegels, bestrating) moet waar mogelijk weg.

Er moet meer groen komen, ook om meer schaduwvorming te krijgen en dus minder hittestress. Regenwater moet hergebruikt worden. Regenpijpen worden afgekoppeld van het rioolstelsel. Er zijn maatregelen nodig om het grondwater op peil te houden.

Om bodemdaling tegen te gaan moet regenwater vastgehouden worden, bewaard worden en trager worden afgevoerd. Bij nieuwbouw moet een bepaalde oppervlakte water komen. Langs waterwegen zijn groene zones nodig. Bij rioleringswerken staan innoveren, repareren en lange levensduur voorop. Overal wordt kostenefficiënt gewerkt en wordt energie bespaard.

De investeringen in het rioolstelsel gaan naar dik tien miljoen euro per jaar, zo staat in het plan. In 2022 worden 25 kilometer riool en 21.000 kolken gereinigd. En er worden vier gemalen vervangen. Er starten rioleringswerken in de Strabolaan (Voorburg), Prinsenhof laagbouw en Prins Bernhardlaan zuid/Vliegerlaan.

Het water- en rioleringsplan moet jaarlijks met concrete maatregelen worden ‘ingevuld’.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter