Activiteiten
Afwisselend programma Theater Ludens

Dit is het programma van Theater Ludens tot medio oktober. De kassa is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag tussen 14 en 16 uur en een uur voor aanvang van alle voorstellingen. Kaarten kunt u ook reserveren en bestellen via www.theaterludens.nl

Donderdag 30 september : Cabaret / Rosa da Silva / Daar moet je heen. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs: € 18,00.

Daar moet je heen : In ‘Daar moet je heen’ neemt Rosa je mee naar 1995. Het jaar dat ze als klein meisje mee deed aan de Mini Playbackshow van Henny Huisman. Ze blikt terug. Door het gelach uit de studio om haar geboortedorp Klazienaveen zat niets anders op. Er moest afgerekend worden met haar Drentse en Portugese roots. Want, dacht ze, om een ster te kunnen worden moet je je anders voordoen dan je bent.   Rosa zingt, speelt en ergert zich mateloos. En dan nog het meeste aan zichzelf. In een hoog tempo wisselen het Portugese temperament en Drentse nuchterheid elkaar af. Haar schurende personages zorgen voor plaatsvervangende schaamte en de eeuwige clichématige strijd tussen stad en provincie wordt akelig herkenbaar.

Vrijdag 1 oktober: Toneel / productiehuis Lente / Moeder van Glas. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs: € 20,00. 

‘Moeder van Glas’ is een bewerking van het gelijknamige boek van schrijver en columnist Roos Schlikker. Een verhaal over haar bipolaire moeder. Maar meer dan dat. Het is een ontroerend en vaak ook humoristisch stuk over een belangrijk onderwerp dat te weinig aandacht krijgt: een mens is meer dan zijn gekte. Ondertitel: ‘Gekte is dichterbij dan je denkt.’ Op 14 februari jl. was bij het nieuwe EO-programma ‘De laatste 24 uur’ op NPO1 te zien dat Roos door haar vaste schrijfpartner (en regisseur) Erris van Ginkel wordt verrast met een scène uit haar boek, gespeeld door actrice Sandra Mattie. Die scène maakte op iedereen zo’n indruk dat Schlikker en Van Ginkel eigenlijk ter plekke besloten dat dít het moment was om een langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan. “We gaan dit stuk zelf produceren.” ‘Moeder van Glas’ is een theatermonoloog gespeeld door Sandra Mattie. Mattie is bekend van haar theaterwerk en speelde o.a. in tv-series als ‘De Fractie’, ‘Zuidas’ en ‘Flikken Maastricht’.

Zaterdag 2 oktober: Cabaret / Glodi Lugungu / Ze bedoelen het goed. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 17,00. 

Dit wordt hét jaar voor Glodi Lugungu. Hij heeft er zin in. Eindelijk mag hij doen waar hij daarvoor alleen van droomde: zijn eerste avondvullende theatershow maken. Glodi Lugungu neemt je met zijn onverwachte opvattingen en hilarische verhalen altijd net even mee naar de andere kant van het verhaal.   “Glodi staat zelfverzekerd, met een ontwapenende charme en veel schwung op het podium. Zijn semi-naïeve presentatie koppelt hij aan enkele sterke en oergeestige verhalen.”- Jury AKF 2018. Hij groeide op in het Brabantse dorp Dommelen in een gezin van negen kinderen. Hij werd opgevoed als voetballer, maar zijn vrienden zagen in hem een jongen die meer thuishoort op een podium dan op het voetbalveld. “Glodi maakte zijn verhalen vaak mooier dan ze waren. Of hij verzon dingen. Kwam hij thuis van voetbal, zei hij dat hij drie keer had gescoord. Belden zijn ouders de trainer, had hij niet eens gespeeld.” Hij waagde de sprong bij comedyclub Toomler in Amsterdam. Met succes. In 2017 deed hij auditie bij Comedytrain en er volgde een aspirant-lidmaatschap bij het collectief. In 2018 won Glodi zowel de jury- als de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Zondag 3 oktober: PopCafé. Aanvangstijd: 15.00 uur. Toegang GRATIS . 

Theater Ludens organiseert i.s.m. Drumschool Voorburg wederom het PopCafé. Deze middagen worden om en om gehouden in Theater Ludens of Het Veur Theater.  Op deze middagen treden meerdere bands uit Voorburg en omgeving op. Dat zijn vaak jonge bands maar er is zeker ook ruimte voor volwassen musici.

De optredens vinden plaats in de gezellige foyer van Theater Ludens of in de zaal van het Veur Theater. De toegang is gratis, de bar is geopend en de muziek is altijd verrassend leuk, swingend en gezellig.   Drumschool Voorburg en Theater Ludens zijn blij dat ze enthousiaste en goeie amateurbands de kans kunnen geven om op te treden. Daarnaast is het natuurlijk ook fantastisch dat we dit kunnen aanbieden aan Voorburgse en Leidschendamse liefhebbers van live muziek. Want wat is er nou gezelliger dan op zondagmiddag op de hoek naar een paar bandjes te gaan kijken onder het genot van een lekker drankje…

Donderdag 7 oktober: Concert /René van Kooten & Shifting Daylight / Gemmae. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs: € 19,50. 

Na het bijzonder goed ontvangen debuut ‘Something  so  Real’ komt Shifting  Daylight in najaar 2020 met een nieuw album én een nieuwe voorstelling: ‘Gemmae’.   In ‘Gemmae’  gaan Bram, Ingmar en René in hun muziek en verhalen dieper in op de haastige reis die het leven soms lijkt te zijn. Een inspirerende reis vol dromen, hoop, liefde en groei, maar ook één van afscheid, verval, angst, onrust en verlies. Waar vind je houvast en hoe bepaal je wat echt belangrijk is in een tijd van zoveel  ‘moeten’?

De sfeervolle, rijk gearrangeerde liedjes worden wederom  aangekleed met tal van verschillende instrumenten en kleuren. Hierbij laat  Shifting  Daylight  zich mede inspireren door bands, uiteenlopend van The  Eagles  tot Bon  Iver.   Shifting  Daylight  is de band van  zanger/acteur  René van Kooten  (o.a.  ‘les Misérables’,  ‘The Passion 2013’,  ‘Beste Zangers 2016’),  gitarist/producer Bram  Bol  (o.a. David Benjamin) en multi-instrumentalist Ingmar  Spaaij  (o.a. Jeroen  Kant, Max Douw). Samen  geven  zij  door het  schrijven, het  zelf opnemen  en het live  spelen van  hun  eigen  liedjes,  gehoor  aan  hun  muzikale  oer-behoefte: In  alle  vrijheid  muziek maken.

Vrijdag 8 oktober: Cabaret / André Manuel / Sneu. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs: € 18,00. 

Een martelaar die pas in het paradijs merkt dat al zijn maagden tweedehands zijn. SNEU.  Een VVD-er die nooit geleerd heeft hoe hij moet frauderen. SNEU. Een pornoactrice met smetvrees. SNEU. Eendagsvliegen met een vrij weekend. SNEU. De dieetcoach van Donald  Trump. SNEU. Voor 100.000 dollar een giraffe neer mogen schieten en missen. SNEU. Een Duitse komediant. SNEU. SNEU is het zoveelste programma van André Manuel.   Lachen, gieren en brullen over de rug van alle anderen. Dat is SNEU. Een ouderwets avondje topamusement. U kan natuurlijk ook thuis blijven. Maar dat is pas echt sneu.

Zaterdag 9 oktober: Cabaret / Marc-Marie Huijbregts / Uitgesproken. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs: € 18,00.

Marc-Marie is uitgesproken. Maar is hij ook uitgesproken? Is hij pas sinds kort uitgesproken of was hij altijd al uitgesproken? Kortom een avond met de uitgesproken Marc-Marie Huijbregts.

Zondag 10 oktober: Jeugd / Theater Smoespot / Plons 4+ ; Aanvangstijd: 14.00 uur; Toegangsprijs: € 10,00 (familieticket mogelijk, zie website)    

Een poppentheatervoorstelling over een kleine kikker, die dapper genoeg is om haar hoofd boven water te steken.  ‘Plons’ is een beeldend verhaal over de wondere wereld boven en onder water. In een dynamisch decor vol vindingrijke verrassingen vertellen Milan en Renate het verhaal van kikkervisje, rups, libelle, kikker en ooievaar, als poppen, klein en groot.  Regie: Henk de Reus  Concept: Renate Moespot  Spel & liedjes : Milan Schleijpen & Renate Moespot  Theatervormgeving: Louise Caspers  Ontwerp techniek: Jeroen Molenaar

Donderdag 14 oktober: Lezing van Anne Marie Boorsma over de film Modigliani . Aanvangstijd 14.00 uur. Toegangsprijs: € 5,00.

Bij toeval maakten Theater  Ludens  en Anne Marie Boorsma kennis met elkaar. Omdat Theater  Ludens de filmvertoningen een extra impuls wilde geven, is  Anne Marie gevraagd om voorafgaand aan de film een lezing/introductie te houden.  Afgelopen seizoen is deze samenwerking begonnen en gebleken is dat veel bezoekers dit erg op prijs stellen. Het was dan voor zowel  Anne Marie als voor Theater Ludens een logische zet om hier het aankomende seizoen mee door te gaan.

De introductie/lezing wordt zoals al eerder vermeld gehouden door Anne Marie Boorsma (1958).   Anne Marie is kunsthistorica. Zij studeerde in 1988 af in de kunstgeschiedenis van de moderne tijd aan de Rijksuniversiteit  Leiden. Haar bijvakken waren theaterwetenschap en psychologie. Film heeft haar altijd gefascineerd. In haar studententijd was ze dan ook vaak te vinden in de bioscoop. In Leiden volgde ze de colleges filmgeschiedenis van Nico Brederoo. Ze was daar zo enthousiast over dat ze besloot af te studeren op een filmhistorisch onderwerp. Ze koos voor een film van Ingmar Bergman. Het resulteerde in een half-historische, half-psychologische afstudeerscriptie.   Ondertussen geeft Anne Marie al bijna dertig jaar cursussen kunstgeschiedenis in Voorburg en Den Haag. Daarbij kiest ze altijd thema’s uit de 19de en 20ste eeuw en de hedendaagse kunst. Centraal daarin staat de relatie tussen de beeldende kunsten, literatuur, film en theater.

Als de filmliefhebber deze introductie/lezing bijwoont, krijgt hij meer inzicht in de film. Anne Marie  attendeert hem op feiten die hem normaliter (misschien) niet opgevallen zouden zijn. En nu tijdens het bekijken van de film denkt hij wellicht: O ja, dat werd verteld.

Voor zowel de lezing als de film moet u een kaartje kopen.

Donderdag 14 oktober: Film /  Modigiani   / 2014. Aanvang 15.00 uur . Toegang film € 9,00 , met bibliotheekpas € 7,00.

Parijs 1919. Dit is het verhaal over de rivaliteit tussen twee grote kunstenaars:  Modigliani  (Andy Garcia) en Picasso (Omid Djalili). Twee mannen wiens jaloezie gedreven wordt door hun genialiteit, hun arrogantie en hun passies. Het is ook het verhaal van de grootste liefdestragedie in de kunstgeschiedenis. Jeanne Hebuterne (Elsa Zylberstein), een mooie jonge katholieke vrouw, wordt tot groot ongenoegen van haar vader, verliefd op Modigliani, een Jood. Ze krijgen een kind. Gedreven door zijn religieuze onverdraagzaamheid stuurt Jeannes vader hun kind weg naar een klooster. Op hetzelfde moment bereidt Parijs zich voor op de jaarlijkse kunstcompetitie. Om hun kind te redden schrijft Modigliani zich in, waardoor ook Picasso besluit om deel te nemen. De strijd tussen de grootste kunstenaars barst los…

Donderdag 14 oktober: Talentenloods   / Dans. Aanvangstijd 19.30 uur. Toegangsprijs tot 21 jaar GRATIS , vanaf 21 jaar € 5,50.

Open Podium Dans i.s.m. St. Dans aan de Vliet . Het Open Podium 12-21 is bestemd voor de jeugd om hun talenten voor het voetlicht te brengen. Dit seizoen zijn er vier thema-podiumavonden voor de jeugd van 12-21 jaar.  Vrijdag 25 juni was het Podium Musical voor basisschoolleerlingen groep 8.  Donderdag 23 september was Muziek i.s.m. Haenen Muziek en Drumschool Voorburg Donderdag 14 oktober is het Podium Dans i.s.m. Stichting Dans aan de Vliet.  Jongeren van 12-21 jaar laten hun talenten zien op het gebied van dans.  Een deskundige jury kiest Two  Talents  voor het Slotpodium op zondag 14 november.   Op de Slotbijeenkomst kiest de jury de  Final  Talent 2021.

Vrijdag 15 oktober: Cabaret / Diederik van Vleuten / Moedig Voorwaarts (Try-out). Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs  € 18,50. 

 ‘Het leven wordt voorwaarts geleefd maar achterwaarts begrepen’. Deze wijsheid van filosoof Kierkegaard heeft Diederik boven zijn bureau hangen. Om hem eraan te herinneren dat deze uitdagende tijden erom vragen zijn theatrale visie vol op de toekomst te richten. Of op zijn minst op het heden. Aan het verleden besteedde hij in drie bejubelde soloprogramma’s nu wel genoeg aandacht. Nederlands-Indië, de Eerste Wereldoorlog en Winston Churchill zijn geschiedenis. Vanaf nu gaat hij moedig voorwaarts! Of hij als stand-up ‘historian’ daarin ook slaagt zal de toekomst uitwijzen. In zijn vierde solo neemt hij minstens anderhalf uur de tijd om het in ieder geval te proberen. Een ding is zeker: aan het eind van de avond zal de meesterverteller achterwaarts begrepen hebben waar zijn huidige aangrijpende verhaal over ging. Moedig Voorwaarts dus. Reserveer nu, want voor je het weet is het weer verleden tijd.

Zaterdag 16 oktober: Cabaret / Merijn Scholten/Patrick Laureij / Cabaret Dubbel (try out) . Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,00.

In de aanloop naar hun eigen soloprogramma’s, trekken Merijn Scholten en Patrick Laureij een tijdje samen op.  Zij toeren samen langs een aantal theaters om ieder voor zich nieuw materiaal uit te proberen.  De één voor de pauze, de ander erna.  Spiksplinternieuw, heet van de naald.  Wat werkt wel? En wat moet terug naar de schrijftafel?  Uitproberen dus. En jij mag daar bij zijn.