Mening
Blog: Herstel

(In de serie maandelijkse columns van fractieleiders in de gemeenteraad dit maal een bijdrage van Frank Rozenberg, fractieleider GBLV)

De coronacrisis lijkt achter de rug. Op 1 oktober zijn de steunmaatregelen van de Rijksoverheid voor het bedrijfsleven afgeschaft. Er is sprake van een hoge vaccinatiegraad en in mijn supermarkt om de hoek is de anderhalvemeterafstand-belijning keurig van de winkelvloer verwijderd.

Morgen vergadert zelfs de gemeenteraad weer fysiek. Tenzij de stroomvoorziening of de geluidsinstallatie het begeeft, het plafond naar beneden komt, het regenwater naar binnen lekt en/of de verwarming kapot is.

Huize Swaensteyn is al jaren ongeschikt als thuisbasis voor de gemeenteraad. Een tweede onderzoek naar de mogelijkheden om daar toch als raad te blijven zitten, heeft aangetoond dat dit vele, vele miljoenen gaat kosten. Die miljoenen zijn vervolgens weggegooid geld, omdat het pand in zichzelf ongeschikt is voor de gemeenteraad. Het is een prachtig historisch pand, maar niet om goud geld voor de huisvesting van de gemeenteraad tegenaan te smijten. Zoals Jacob Cats al schreef: ‘Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding’.

De economie herstelt zich boven verwachting van de coronacrisis. De geestelijke veerkracht van de jeugd is ook vele malen groter dan gedacht. Moeten we dan als gemeente 10 miljoen euro steken in coronaherstelbeleid? Een voorstel daarover wordt morgen in de gemeenteraad behandeld. In de voorbereidende commissievergadering bleek al dat het voorstel nauwelijks op steun kon rekenen door de krakkemikkige onderbouwing. Zoals de pepernoten al in mijn supermarkt liggen, leek de 10 miljoen ook voor te bereiden om Sinterklaas mee te gaan vieren.

Ik ben daar geen voorstander van. Als we met zijn allen redelijk snel zelf naar het oude normaal lijken terug te keren, dan hoeft de gemeente zich daar niet tegenaan te bemoeien. Waar specifieke problemen ontstaan voor individuele inwoners en ondernemers als gevolg van de coronacrisis zijn er gelukkig bestaande regelingen.

Na drie jaar onzichtbaar voor u als inwoners en ondernemers te zijn geweest én aan de neoliberale leiband van de VVD te hebben gezeten, begon de PvdA in de commissievergadering opeens te koeren dat zij als oppositiepartij vonden dat het allemaal anders moest. Met uw belastinggeld Sinterklaas spelen is die partij wel toevertrouwd.

GBLV/Gemeentebelangen neemt de 10 miljoen liever mee naar de nieuwe raadsperiode om dan met elkaar te werken aan de opgaven waar we in de gemeente los van corona voor staan. Als ik er een paar mag noemen: woningbouw, duurzaamheid, kansen voor iedereen en een gemeente die verbindt en rekening houdt met de belangen van inwoners en ondernemers. En, u bent niet anders van mij gewend, meer aandacht voor cultuur!

(Frank Rozenberg, fractievoorzitter GBLV/Gemeentebelangen Reageren? rozenberg@gblv.nl)