Activiteiten
Spinoza spreekt en zingt in Kloosterkerk

In oktober is het Spinozamaand in Den Haag en Voorburg. Tal van activiteiten vinden plaats op erfgoedlocaties, onder meer in kerken en musea. In de Kloosterkerk aan het Lange Voorhout in Den Haag zal  Spinoza zelf spreken! Dat wil zeggen: acteur Jaap van Dis speelt de rol van de 17de eeuwse vrijdenker.

Met ernst en met enige humor vertelt hij over zijn baanbrekende ideeën en hoe die door kerk en staat werden tegengewerkt. Speciale aandacht is er voor de ‘Ethica’, zijn levenswerk en gids voor persoonlijk geluk. Hij belicht ook zijn Joodse afkomst, zijn jeugd in Amsterdam en zijn laatste jaren in Voorburg en Den Haag. Tussendoor werkt de filosoof aan zijn lenzenslijpmachine en zingt hij op Sefardische melodieën, begeleid door concertvioliste Janneke van Prooijen. Als intermezzo brengt zij de Solovioolsonate van componist Willem Pijper ten gehore.

Bekend is de vriendschappelijke relatie tussen Spinoza en wetenschapper Christiaan Huygens. Tijdelijk waren zij elkaars buurman in Voorburg, waar zij elkaar spraken over wetenschappelijke onderwerpen, maar ook over het slijpen van lenzen voor microscopen en telescopen. Huygens prees de hoge kwaliteit van Spinoza’s lenzen. Piet Bogaards, auteur van de solotheatervoorstelling, ontwikkelde een kopie van Spinoza’s slijpmolen. Na gebruik in de Kloosterkerk maakt de machine deel uit van de tentoonstelling ‘Spinoza op Zolder’ in Huygens’ Hofwijck, van 16 oktober tot en met 28 november.

Muzikale solotheatervoorstelling ‘Spinoza geeft een Lezing!’ onder regie van Gerard Nelck. Kloosterkerk, Lange Voorhout 4, Den Haag: 15 – 22 – 29 oktober 2021. Informatie: www.spinozadenhaag.nl