Mening
U zegt het maar: the Monster of the Netherlands

Het is evident dat het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg de met de vestiging van het nieuwe winkelcentrum Mall of the Netherlands zelf gecreëerde problemen, niet meer kan oplossen. Dat onvermogen heeft ook gevolgen voor bewoners van Den Haag-Leidschenveen.

Ook voor ons is het regelmatig onmogelijk normaal onze wijk uit te komen. Belangrijk daarbij is dat het ziekenhuis Antoniushove ook zeer slecht bereikbaar is. En omdat daar geen afdeling spoedeisende hulp meer is, moet naar ziekenhuis Westeinde in Den Haag uitgeweken worden. Maar hoe moet dat, wanneer de kruispunten geblokkeerd zijn door automobilisten die de verkeersregels niet kennen en politie die vanuit het bureau Temaculaplein op de chaos neerkijkt en niets doet?

De kans op gevaarlijke situaties neemt snel toe. De vakantie is voorbij, de scholen zijn weer open en het winkelcentrum is alleen brandveilig voor duizenden bezoekers minder dan worden toegelaten. Veiligheid? Het kan de verantwoordelijke wethouder kennelijk niets schelen. Burgers zijn alleen maar lastig. Het winkelcentrum gaat voor alles.

Daarbij komt de overlast die de bezoekers veroorzaken. Overlast die, begreep ik van bewoners uit de omgeving, niet aangepakt wordt. De bekende politieke reactie is dat er onderzoek gedaan moet worden. In normaal Nederlands betekent dat: niets doen. En door wie wordt het onderzoek gedaan, als de uitkomsten zó van de praktijk afwijken? Burgers zijn alleen maar lastig. Het winkelcentrum gaat voor alles.

Voor het gebrek aan parkeerplaatsen werd er door de hulpeloze wethouder een beroep gedaan op Den Haag. Daar werden bij Castellum parkeerplaatsen ter beschikking gesteld en er werd geëxperimenteerd met gratis tramritten naar het winkelcentrum.

Vanzelfsprekend mislukt en gratis bestaat niet. Dus waar komt het geld vandaan? Moeten de burgers van de twee gemeenten betalen voor de omzet van een projectontwikkelaar? Wéér betalen, want er is al € 6300,- uitgegeven voor een wandelroute van station Mariahoeve naar het winkelcentrum. Ook betaald door de burgers die ook de overlast moeten accepteren. Het winkelcentrum gaat voor alles.

Deze maand beginnen de werkzaamheden aan de Utrechtsebaan in Den Haag: https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/verkeer-en-vervoer/bereikbaarheid/utrechtsebaan-a12-werkzaamheden.htm Logisch en terecht; in Den Haag wordt wel gewerkt aan een adequate infrastructuur. Die werkzaamheden zullen ongetwijfeld invloed hebben op de verkeersstroom naar het winkelcentrum want juist in de weekenden zullen er afsluitingen zijn. Komt het verkeer uit de richting Amsterdam/Leiden dan via Voorschoten (Veursestraatweg)? Daar is vast ook niet over nagedacht. Waarom ook? Het winkelcentrum gaat voor alles.

Wellicht moet het hulpeloze gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg er eens nadrukkelijk op gewezen worden dat de verantwoordelijkheid voor de oplossing van de problemen bij Leidschendam-Voorburg ligt en niet ergens anders. De uitspraak van de wethouder: ‘Wat we niet moeten vergeten is hoeveel plezier The Mall ons ook oplevert. Hij staat er nu eenmaal. Laten we er dan ook van genieten’ is niets minder dan schandalig. Wie zijn ‘ons’? En ‘Hij staat er nu eenmaal’? Het gemeentebestuur heeft blijkens de situatie bij Schakenbosch geen moeite met afbraak van wat waardevol is. Dan zou er ook geen bezwaar moeten zijn tegen afbraak van wat schadelijk is gebleken.

Onwillekeurig, maar nadrukkelijk, rijst de vraag waarom het gemeentebestuur zo volgzaam is wanneer het projectontwikkelaars en hun belangen betreft en waarom die steeds weer voorrang krijgen boven de burgers en hun belangen. Wat bindt het bestuur? Wat is er ‘geregeld’?

Het winkelcentrum, The Monster of the Netherlands, gaat niet voor alles!

(M.V.)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter