Nieuws
Fractievoorzitters niet geïnformeerd over moskee-onderzoek

De fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad zijn in 2019 niet geïnformeerd over een onderzoek dat het bureau NTA ging doen naar de Al-Tawheed moskee in Leidschendam. Dit in tegenstelling tot een brief van burgemeester Jules Bijl waarin de indruk wordt gewekt dat zulks wel het geval was.

De bijeenkomst in 2019 vond achter gesloten deuren plaats. Het gewisselde moest geheim blijven. Behalve de fractievoorzitters waren toenmalig burgemeester Klaas Tigelaar, de commandant van de politie, een officier van justitie en ‘iemand’ van het onderzoeksbureau NTA aanwezig.

De bijeenkomst was bedoeld om de fractievoorzitters te informeren over radicalisering van links, rechts en vanuit islamitische hoek. Besproken werd hoe die radicalisering in beeld te brengen zodat duidelijk werd wat er plaats vond binnen de gemeente.

Over de exacte methode – bijvoorbeeld infiltreren en/of afluisteren – werd inhoudelijk niet gesproken. Ook werd niet besproken bij welke organisatie of personen het onderzoek zou plaats vinden. Er werd ook geen akkoord gevraagd aan de fractievoorzitters, noch gegeven.

Jules Bijl berichtte de gemeenteraad deze week: ‘De fractievoorzitters zijn aan de voorkant geïnformeerd dat deze opdracht verleend was’, doelend op het NTA-onderzoek.

Na het beraad in 2019 hebben de fractievoorzitters nooit meer informatie ontvangen. Ook niet over het afronden van het NTA-onderzoek in 2020.

D66-fractieleider Wouter Jorissen wil aanstaande maandag bij de vergadering van de gemeenteraadscommissie samenleving voorstellen de brief van burgemeester Bijl op de agenda te zetten.

Een woordvoerster van B&W wil ondertussen niet reageren op de vraag hoe het mogelijk is dat NTA beslist over het geheim houden van de onderzoeksresultaten en niet de gemeente als opdrachtgever van het onderzoek. ‘De openbaarmaking van het onderzoek wordt juridisch onderzocht door de huisadvocaat. Op dit moment kunnen we hier geen uitspraken over doen’, luidt de reactie. Normaliter wordt zulks geregeld in het contract dat bij verlening van een opdracht wordt gesloten.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter