Mening
Blog: Vertrouwen

(In de serie maandelijkse columns van fractieleiders in de gemeenteraad dit maal een bijdrage van Wouter Jorissen, fractieleider D66)

U heeft misschien de afgelopen dagen het nieuws al voorbij zien komen: de gemeente Leidschendam-Voorburg heeft geheim undercoveronderzoek laten uitvoeren naar de moskee en diens bezoekers.

Aan alle kanten is dit een uiterst gevoelig onderwerp. Het raakt aspecten als radicalisering, veiligheid, privacy en vertrouwen. Door dit onderwerp aan te snijden begeef je je dan ook al gauw op glad ijs, omdat sommige van deze aspecten niet met elkaar te verenigen zijn. Voor sommigen dan ook misschien reden om zich niet te mengen in de discussie, maar voor mij juist wel.

De berichtgeving over het heimelijk onderzoek roept namelijk allerlei vragen op. Is er iets aan de hand met de veiligheid in onze gemeente? Moet ik me zorgen maken? Gaat dit te ver of is het gerechtvaardigd? Kan men zijn of haar geloof veilig en in vertrouwen uitoefenen? Kunnen wij vertrouwen op een overheid die zich aan haar eigen regels houdt?

Dat laatste is voor mij persoonlijk heel belangrijk. Als je onveiligheid namelijk effectief en geloofwaardig wil bestrijden, moet je erop kunnen vertrouwen dat de overheid zich aan haar eigen regels houdt. Is de wet nageleefd? Is zorgvuldig omgegaan met persoonsgegevens?

Er is nog veel onduidelijk en we weten niet precies welke rol het NTA (het particuliere onderzoeksbureau dat is ingehuurd) in Leidschendam-Voorburg heeft gespeeld. Juist door de gevoeligheid en kwetsbaarheid van het onderwerp, ligt het wat mij betreft niet voor de hand dat onderzoeken als deze überhaupt worden uitgevoerd door een privaat bedrijf. Daar hebben we juist overheidsinstanties voor, toch?

De focus moet nu liggen op het beantwoorden van deze vragen, om zoveel mogelijk informatie naar boven te krijgen. Nu is het toch vooral ook een kwestie van vertrouwen geworden. Vertrouwt de overheid haar burgers en vertrouwen burgers hun overheid? Dit raakt ook de actuele discussie over bestuurscultuur en de menselijke maat. Verschillende gemeenten, zoals Zoetermeer, hebben al aangegeven dat de gebruikte onderzoeksmethode nu ‘niet meer te rechtvaardigen valt’. Die discussie moeten we ook in onze gemeente voeren. In de openbaarheid. Daarom agendeert D66 dit thema voor de aankomende commissievergadering. Om weer een stap te zetten in het terugwinnen van vertrouwen.

(Wouter Jorissen, factievoorzitter D66)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter