Mening
U zegt het maar: Inwoner als Gekke Henkie

Vanavond vergadert de gemeenteraadscommissie Samenleving. Digitaal en niet in de gemeenteraadszaal zoals een maand geleden nog wel het geval was. Alleen ging het toen mis; de geluidsinstallatie begaf het en de vergadering werd gestaakt.

Op 20 september waren inwoners en journalisten niet welkom. Door coronamaatregelen, met name 1,5 meter afstand houden, was er voor hen geen plek (meer) in de raadszaal. Vanavond, bij het digitale vergaderen, kunnen inwoners en pers alleen via internet meekijken en -luisteren. Logisch.

Maar hoe kan het dan zijn dat de gemeenteraadscommissie Omgeving dinsdagavond wel in de gemeenteraadszaal bijeen komt en dat daarbij inwoners en vertegenwoordigers van de media wél welkom zijn? De coronamaatregelen zijn niet veranderd. En de gemeenteraadszaal is al weken terug heringericht.

Nog vreemder wordt het te lezen dat de gemeenteraadscommissie Samenleving ‘onder voorbehoud’ dinsdagavond ook in Huize Swaensteyn (zetel van de gemeenteraad) bijeen komt. Fysiek. Hoe het daarbij staat met de aanwezigheid van inwoners en pers staat in de sterren geschreven. Daarover is niets bekend.

Enkele weken geleden werden inwoners en pers geweerd bij de eerste vergadering van de gemeenteraad na de zomervakantie. Dat terwijl de Gemeentewet bepaalt dat zo’n beraad (fysiek) openbaar moet zijn tenzij vooraf anders wordt besloten. Zo’n besluit werd echter niet genomen.

Desgevraagd werd geclaimd dat een uitzending via internet als ‘openbaar’ gold; een bewering waar het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) geen bewijs voor leverde. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) beweerde dat men ‘in overleg met BZK’ uit kon leggen dat de publieke tribune ‘eventueel’ gesloten mocht blijven als de vergadering werd uitgezonden. Over de juridische houdbaarheid van die bewering werd gezwegen.

Hoe dan ook, de inwoners van Leidschendam-Voorburg die interesse hebben in de lokale politiek worden als Gekke Henkie’s behandeld. En dat door dezelfde politici die beweren het allemaal voor die inwoners te doen. Om er in één adem aan toe te voegen hoe verschrikkelijk ze het vinden met die lege publieke tribune te vergaderen.

(naam inzender bij redactie bekend)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter