Nieuws
Bouwplan Appelgaarde: bal terug bij gemeenteraad

De gemeenteraad zal duidelijk moeten maken welke ruimte men B&W geeft om bij het bouwplan Appelgaarde Voorburg af te wijken van eerdere besluiten van diezelfde gemeenteraad. Als dan kan over die bouw ook een gesprek gaan plaats vinden met omwonenden.

Dat heeft verantwoordelijk wethouder Floor Kist aangegeven in een vergadering van een commissie uit de gemeenteraad over de participatie van omwonenden bij het bouwplan zelf. Omwonenden zijn woedend omdat zij nu alleen mogen meepraten over parkeren, verkeersveiligheid en groen. Volgens hen is er van participatie geen sprake.

In de plaats van het leegstaande kantoorgebouw Appelgaarde 2-4 moeten drie woontorens komen met 350 tot 400 woningen. Daarnaast wordt het plein voor Station Mariahoeve aan Voorburgse kant opnieuw ingericht en komt er een woongebouw parallel aan het spoor te staan.

Kist erkende dat het met de participatie niet goed loopt. Hij schreef dat enerzijds toe aan het feit dat de gemeente de participatie nog altijd niet goed op de rit heeft. ,,Daar heb ik last van.’’

Van de andere kant acht Kist zich gebonden aan een door de gemeenteraad voor de Appelgaarde aangenomen ontwikkelvisie en een de uitspraak dat er in de gemeenten 4500 tot 5000 woningen bij moeten komen. Daarbij moet groen ontzien worden hetgeen hoogbouw inhoudt, en er moet gebouwd worden bij stations en halteplaatsen openbaar vervoer.

De wethouder gaf aan niet de vrijheid te voelen van die besluiten af te wijken. En daarmee zag hij ook geen ruimte om met omwonenden te gaan praten over het bouwvolume aan de Appelgaarde.

Om goed met omwonenden te kunnen praten – ,,en dat wil ik heel graag’’ – moet de gemeenteraad hem daartoe eerst de ruimte geven, zo betoogde Kist. Daarmee kan dan ook de participatie van omwonenden op dat punt inhoudelijk vorm worden gegeven. ,,Ik heb behoefte aan duiding van de gemeenteraad.’’

Vanuit diverse partijen in de raad werd geopperd het bouwplan middels een leefbaarheids impact analyse te laten toetsen op het effect voor de omgeving. Kist liet daarop weten dat dat soort analyses wel betekenen dat er overal minder gebouwd kan gaan worden. Hij zei bovendien eerst een kader nodig te hebben waaraan de uitkomsten van zo’n analyse wordt getoetst.

Het debat leverde geen conclusies op. Woordvoerders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie-SGP gaven allen aan over de door de wethouder geschetste dilemma’s verder te willen praten. Een eerder door eenieder gewraakte brief van de wethouder over de participatie van bewoners bij het bouwplan werd echter voor kennisgeving aangenomen.

Voorafgaand aan de vergadering hekelden Edgar van de Brug (platform GaardenBelang) en Mirjam Kersbergen (Bewonersvereniging de Gaarden) de gang van zaken. Van de Brug noemde de participatie ‘een wassen neus’ en verweet de wethouder aan de leiband van de ontwikkelaar te lopen.

Mevrouw Kersbergen repte over ‘een verstoorde relatie’ met de gemeente, een ‘impasse’ en een ‘vastgelopen’ proces. Volgens haar wordt er gestreefd naar de bouw van zoveel mogelijk woningen om het project haalbaar te maken waaraan de leefbaarheid voor omwonenden ondergeschikt is.

Beiden pleitten voor een aangepast bouwplan, afgestemd op de omliggende wijk waarbij de leefbaarheid bepalend is voor het aantal te realiseren woningen. (foto gemeente LV)

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter