Activiteiten
Concert in de Dorpskerk Leidschendam

Morgen, donderdag 28 oktober is er een concert in de Dorpskerk, in het kader van Veur Klassiek. Martijn Cornet en het Ragazza Quartet voeren van Frans Schubert Winterreise uit, een cyclus van 24 liederen. Het concert start om 20.30 uur en toegang kost € 18,50.

Onlangs ontving de Stichting Behoud de Dorpskerk een donatie uit Ermelo. Met de donatie ontvingen zij een mail van de donateur. Hij gaf aan dat hij schilderijen verzamelt van de schilder Ben Viegers (1886-1947). Deze Haagse schilder heeft ook een schilderij gemaakt van de Dorpskerk. Dat schilderij dateert waarschijnlijk van 1920- 1925. Van september 2022 tot januari 2023 zal in het museum Swaensteyn in Voorburg een tentoonstelling aan hem gewijd worden met vooral zijn Haagse schilderijen. Ben Viegers heeft ook op de Veluwe gewoond en gewerkt. Er zal ook een tentoonstelling zijn in het Noord-Veluws-Museum in Nunspeet.

Het bestuur van de stichting heeft een begin gemaakt met het verzamelen van gegevens over de historie van de kerk. Zij waren in de veronderstelling dat de kerk het oudste gebouw in Leidschendam is. Dat blijkt niet helemaal het geval. Er is nog één boerderij aan de Julianaweg nog iets ouder maar die is door de eeuwen stevig verbouwd. Natuurlijk is de kerk ook verbouwd. In 1693 is de kerk, met 17 aangrenzende woningen, verbrand en weer opgebouwd en in 1865 is het dak veranderd.

Het archief van de kerk is opgenomen in het gemeentelijk archief van de gemeente Den Haag. Het bestuur is gestart met het verzamelen van gegevens uit bekende boeken en publicaties. Het vastleggen van de historie wordt een werk van jaren.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter