Nieuws
Onderzoeksbureau moskee laat claim vallen

Het bureau NTA uit Deventer heeft de claim dat alleen zij kunnen beslissen over openbaarmaking van een rapport dat voor B&W van Leidschendam-Voorburg werd gemaakt, laten vallen. Het rapport gaat over radicalisering in linkse-, rechtse en islamitische kring. Er werd onder meer in het geheim onderzoek gedaan bij de El Tawheed moskee in Leidschendam.

In een brief aan de gemeenteraad schreef burgemeester Jules Bijl vorige week onder andere: ‘Het onderzoeksrapport is volgens de NTA vertrouwelijk, alleen voor intern beraad opgesteld en eigendom van NTA. NTA heeft de burgemeester laten weten dat het contractueel niet is toegestaan om (onderdelen) van het rapport zonder hun toestemming te delen met derden, welke toestemming geweigerd is’.

‘Ook claimen zij aanspraak te doen op de uitzonderingsgrond van artikel 10, eerste lid, sub c van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), in het geval er door derden een Wob-verzoek wordt ingediend naar dit rapport. De NTA geeft hiervoor als reden dat door het publiceren van het rapport een onevenredige benadeling van personen en organisaties kan plaatsvinden omdat er geen wederhoor heeft plaatsgevonden’.

Met deze passages in de brief van de burgemeester heeft Vlietnieuws zich tot NTA gewend met de vraag het rapport te openbaren. De reactie: ‘We kunnen u niet verder helpen. We verwijzen u voor deze vraag naar de gemeente’. Op nadere vragen om uitleg kwam geen reactie meer.

B&W hebben huisadvocaat La Gro Geelkerken gevraagd om nader te adviseren over de contractbepalingen bij deze opdracht, het eigendom van het rapport en de claim op de uitzonderingsgrond van de Wob’. Hangende dat onderzoek willen B&W geen enkele vraag inzake het NTA-onderzoek beantwoorden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter