Activiteiten
Veel cabaret en muziek in Theater Ludens

Dit is het programma van Theater Ludens tot en met de eerste week november. De kassa is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag tussen 14 en 16 uur en een uur voor aanvang van alle voorstellingen. Kaarten kunt u ook reserveren en bestellen via www.theaterludens.nl

Donderdag 28 oktober: Lunchconcert / Josje Goudswaard en Camilla van der Kooij. Aanvangstijd 12.30 uur. Toegangsprijs € 8,50 .

Violiste Camilla van der Kooij en pianiste Josje Goudswaard vormen een duo sinds 2011 en hebben al vele prachtige werken uit mogen voeren door het hele land en daarbuiten. Toen de lockdown begin dit jaar lang bleek te duren en zij weinig concertmogelijkheden hadden, kregen zij een ludiek plan: Het Voordeurconcert! Met een bestelbus als salon, compleet met piano, sfeervolle verlichting en kunst aan de muur, reden zij naar de mensen thuis om hen blij te maken met prachtige klassieke muziek voor de deur!

En wat een feest was het om weer voor mensen te mogen spelen. Voor een zeer gemêleerd gezelschap, van klappende kindertjes tot een dansende hoogbejaarde ex-ballerina, gaven Camilla en Josje in het afgelopen half jaar al meer dan 120 concerten met hun concertbus. Maar nu dan eindelijk ook weer in de concertzaal; op uitnodiging van Theater Ludens geven zij een prachtig lunchconcert met een aantal van hun populairste stukken uit het Voordeurconcert programma.

Violiste Camilla van der Kooij is naast klassieke muziek gespecialiseerd in improvisatie en popmuziek. Pianiste Josje Goudswaard heeft een bloeiende Pianolespraktijk in Alphen a/d Rijn en zij is pianiste van onder andere het Tuschinski Trio en van violiste Camilla van der Kooij.

Programma: Walking in the air (E. Blake), Erbarme Dich (J.S. Bach), Sonatine opus 27 in d (Zd. Fibich), Thaïs-Meditation (J. Massenet), Fly (L. Einaudi), Home is Where the Heart is (D. Verdell), Pirates of the Caribbean (C. Badelt).

Donderdag 28 oktober: Film / Celle que vous croyez / Frankrijk 2019. Aanvangstijd 20.00 uur. Toegangsprijs € 9,00, met bibliotheekpas € 7,00. 

Een vijftigjarige onderwijzeres (Binoche) geeft zich op Facebook uit voor een 24-jarige hottie en start zo een virtuele relatie met een jonge fotograaf (Civil). Tijdens een serie therapiesessies komt het hoe en waarom ter sprake, wat enkele verrassende ontboezemingen en wendingen oplevert. En aantoont hoe gemakkelijk ook de kijker de vertelster op haar bruine ogen gelooft. Onderhoudend psychologisch spiegelspel tussen reëel en virtueel dat conventies over leeftijd en relaties in twijfel trekt. Naar de gelijknamige roman van Camille Laurens.

Vrijdag 29 oktober : Cabaret / Niet Schieten / 25 jaar Lust en Leed. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs  € 19,50.

Sinds dit ijzersterke cabarettrio in 1994 Cameretten won, is het een vaste waarde in de theaters. Speciaal voor het 25-jarig jubileum komen zij terug in de oorspronkelijke formatie. Maarten, Arend én Erik brengen met liefde een avond vol lust en leed uit al hun 14 shows. Niet om het allemaal nog eens dunnetjes over te doen maar om te laten zien dat ze wijzer zijn geworden. Vooral de bijzondere band die het drietal met de vrouwelijke helft van de bevolking heeft, is een terugkerend thema gebleken. Het doorgronden van het vrouwelijk geslacht blijft hun missie of misschien wel hun passie.

Ze komen speciaal voor u naar Theater Ludens om de mensen uit Voorburg en Leidschendam haarfijn uit te leggen hoe zij denken dat alles in elkaar steekt… Voor de één een feest van herkenning… voor de ander een hilarische openbaring! U gaat het zelf ervaren en beleven in deze overdonderende voorstelling.

Zaterdag 30 oktober: Concert / Nynke Laverman / Plant. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs €  21,00

‘Plant’ is een indringende muzikale trip. Zangeres Nynke Laverman kruipt in het fluisterregister van haar stem en wisselt kwetsbare, ijle soundscapes af met beats en spoken word. De gedempte pianoklanken en explosieve, vulkanische drumsessies van Sytze Pruiksma trekken je moeiteloos mee in de filmische, surreële werelden van videokunstenaar Douwe Dijkstra. Juist door minder te doen en zachter te zingen, is Nynke haar oproep luider dan ooit: wie willen we zijn als mens?

Nynke: “Ik vraag me af waarom we eigenlijk onderscheid maken tussen ‘mens’ en ‘natuur’. Bij de nomaden in Mongolië zag ik hoe het anders kan en sindsdien gaat mijn werk hierover. ‘Plant’ is een hoopvol protest dat gaat over het omgooien van onze manier van denken, over verandering in jezelf. Durven we bekende wegen te verlaten, vertrouwde patronen te doorbreken, de stilte toe te laten? Durven we het even niet te weten?”

Zondag 31 oktober: Toneel / Debby Petter / De liefde voorbij. Aanvangstijd 15.00 uur. Toegangsprijs € 19,50 .

Een man en een vrouw. Bijna dertig jaar getrouwd. Een goed huwelijk? Zij vinden van wel. En soms ook niet. Een gewoon huwelijk dus. Op een avond vertelt hij zijn vrouw dat hij een geheim heeft.  Er volgt een ruzie en hij verlaat boos het huis. Twee uur later is hij dood. Zelfmoord? Waarschijnlijk niet. Een dom ongeluk? Zou kunnen.   Zij is bodemloos verdrietig. Om zijn dood en om het geheim.  Debby Petter vertelt het in een meeslepende, lichte en tegelijkertijd radeloze monoloog. ‘De liefde voorbij’ is een voorstelling over liefde, geluk en over de vraag wat geluk is. En wat echt is. Bestaat er echt geluk? Goeie vraag!

Woensdag 3 november en donderdag 4 november: Cabaret / Sjaak Bral / Vaarwel 2021. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,50.    
De oudejaarsconference Vaarwel 2021 zal een vrolijke voorstelling zijn over het verslaan van het Corona-virus. Hoe de wereld zich uit de wurggreep van Covid  worstelde  met  vaccinaties  en  hoe  alles  weer  terug  was  bi j het Oude  Normaal. Althans, dat zou mooi zijn. Het enige dat we nu weten is dat we niets weten, nou ja, toch wel: dat Sjaak zijn 25e oudejaarsvoorstelling zal spelen. Een jubileum dus!

Vrijdag 5 november: Cabaret / Rayen Panday / Focus . Aanvangstijd 20.30 uur . Toegangsprijs € 20.00.

Voorgaande jaren stond hier altijd een vage tekst over Rayens voorstelling die op dat moment nog in de maak was. Dit keer is dat anders: ‘Mr. Minute’ is eindelijk een keer op tijd.

Wegens omstandigheden had Rayen het afgelopen jaar alle tijd om een voorstelling te maken. Om te beseffen dat hij overal even ver vanaf staat als dat hij er deel van uitmaakt. Om zich af te vragen waarom hij zich zóveel in bijzaken verliest dat de hoofdzaak niet meer relevant is. Én waarom we allemaal ‘ons gevoel’ aan het volgen zijn, zonder dat ons dat verder brengt. Om scherp te blijven moet je zowel kunnen in- als uitzoomen. Toegegeven, deze tekst komt óók vaag over, maar dat komt omdat u de voorstelling nog niet heeft gezien. Wat Rayen van zichzelf verlangt, vraagt hij vanavond ook van u: Focus.

Zaterdag 6 november: Concert / Eric  Vloeimans  & Will  Holshouser / Two  for  the  Road. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprij € 23,00 .   

Eric Vloeimans is alom bekend als absolute meester op de trompet en zijn fluwelen fluistertoon is onmiskenbaar. Zijn altijd kleurrijke aanwezigheid heeft al vele muziekliefhebbers gelukkig gemaakt. Erics muzikale interesse is breed en hij schroomt niet de grenzen tussen jazz, pop en klassiek te doorbreken.

De Amerikaan Will  Holshouser kreeg als kind een accordeon en heeft een bijzondere niche voor zichzelf gevonden als accordeonist, improvisator en componist. Will  combineert swing, bop en freestyle-improvisatie met verschillende traditionele accordeonstijlen, zoals tango, zydeco en klezmer. De ideale partner voor Eric.

Deze twee muzikale omnivoren kennen en waarderen elkaar al jaren. Ze hebben samen al diverse concerten gegeven en opgenomen. Op deze Europese tournee gaan ze samen op avontuur en slepen de luisteraar door allerlei onverwachte bochten mee. Om ze uiteindelijk weer veilig thuis te brengen, rijker en voldaan.