Nieuws
De Lady Diana uit de negentiende eeuw

Nee, ze is niet geboren in Voorburg. En nee, ze woont er ook niet (alleen sinds kort haar ouders). Het was eerder toevallig dat ze tegen Prinses Marianne aan liep. Dat wil zeggen, tegen de villa in Rome waar de dochter van Koning Willem 1 en Wilhelmina van Pruisen tussen 1851 en 1856 woonde.

Een villa met een verhaal. Door Marianne omgedoopt van Villa Mattei in Villa Celimontana. Het is hier waar ze voor eenieder zichtbaar ging wonen met haar levensgezel Johannes van Rossem en hun zoon Johannes.

De prinses toverde het verblijf om tot ontmoetingsplaats voor Nederlandse kunstenaars die naar Italië trokken. Ze kregen er onderdak en Marianne verzorgde hen met opdrachten voor werken.

,,Zij was hun mecenas’’, stelt Willemijn de Jong, schrijfster van het vandaag verschenen boek ‘De Italiaanse prinses’. Een titel, zo erkent Willemijn, in ‘overdrachtelijke zin’. De prinses woonde gedurende haar 73 levensjaren immers maar vijf jaar in Italië.

,,Maar het was wel de meest cruciale transformatieve periode van haar leven. Ze nam het radicale besluit om samen met haar minnaar hun kind zelf te gaan opvoeden. Dat was een precedent. Dat had nog geen enkele prinses voor haar gedaan. Daarom de Italiaanse prinses.’’

Prinses Marianne werd in 1810 in Berlijn geboren. Op last van haar ouders trouwde ze in 1830 met prins Albert van Pruisen, haar neef. Ze kregen vijf kinderen doch het huwelijk hield geen stand. In 1845 vertrok Marianne naar Voorburg. Daar begon ze een relatie met haar koetsier, lakei en ‘secretaris’ Johannes van Rossum.

In 1949 is de scheiding van Albert officieel. Marianne ging als pelgrim naar Palestina om haar zwangerschap te verbloemen. Op Sicilië beviel ze van haar zoon. Haar familie wilde niets meer met haar te maken hebben, dus trok ze weg. Eerst naar Rome, daarna naar Erbach bij Mannheim waar Marianne in 1883 stierf.

Willemijn: ,,De villa in Rome is er nog. Alleen is die niet toegankelijk. Het gebouw is eigendom van de Italiaanse overheid. Het park er om heen is erg mooi. Prinses Marianne is in Italië helemaal niet bekend. Ondanks haar villa in Rome en de villa aan het Comomeer die ze in 1850 voor haar dochter kocht.’’

,,In Voorburg natuurlijk wel en in Polen waar ze slot Kamenz (nu Kamieniec, red.) met een landgoed had. Daar heeft ze heel veel goede dingen gedaan voor de mensen. Net als in Rome en in Erbach. Ze heeft in die tijd echt Lady Diana uitgehangen. Ze was een people’s princes. Heel intrigerend. Alleen is ze bij de grote massa hartstikke onbekend terwijl ze toch een heel radicaal leven heeft geleid.’’

Dat leven kon Marianne zich ook veroorloven. Ze was rijk door erfenissen van haar ouders maar had bovendien een uitstekend zakelijk instinct. Ze ging goed en zakelijk om met haar bezittingen. Bovendien kreeg ze, zelfs in de periode dat haar familie haar als het ware afstootte, toch nog een toelage.

‘De Italiaanse prinses’ verschijnt vandaag bij uitgever Ambo/Anthos. Prijs 22,99 euro. Voor het boek maakte de schrijfster onder meer gebruik van nog nooit geopenbaarde Italiaanse archieven. Willemijn van Dijk schreef eerder ‘De opvolger’, literaire biografie keizer Tiberius, ‘Via Roma’, de geschiedenis van Rome in 50 straten, ‘Het wit en het purper’, roman. In 2019 won ze de BNG Literatuurprijs.

Op 4 november signeert Willemijn De Italiaanse prinses bij boekhandel Paagman, Frederik Hendriklaan Den Haag. Vanaf 17.00 uur.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter