Nieuws
D66 en CDA willen automobilist dwingen

D66 en CDA willen dat B&W automobilisten indien nodig dwingen hun auto te laten staan of een ander vervoermiddel te gebruiken waardoor de bereikbaarheid van de gemeente geholpen wordt.

Dat bleek bij een bespreking van de zogenoemde Bouwsteen mobiliteit en bereikbaar in een commissie van de gemeenteraad. De Bouwsteen vormt de basis voor een Omgevingsvisie die de gemeente moet maken.

In de Bouwsteen kiest wethouder Astrid van Eekelen (VVD) voor ‘overtuigen’ en ‘verleiden’, niet voor dwang. Gemeenteraadslid Peter van Dolen (D66) pleitte voor harde sturende maatregelen die, indien nodig, ingezet kunnen worden. Overtuigen en verleiden is volgens hem onvoldoende.

Ron van Duffelen (CDA) sloot zich bij Van Dolen aan. Ook volgens hem zijn er meer dwingende maatregelen nodig. Delroy Blokland (PvdA) stelde dat de auto plaats moet maken voor andere vervoersvormen zonder aan te geven hoe.

Steun kreeg de wethouder van Gerco van der Wal (VVD). Volgens hem is de auto voor velen noodzakelijk en moet de autobezitter zelf kunnen kiezen voor dat vervoermiddel dan wel openbaar vervoer, deelauto, deelscooter, fiets of lopen.

Van der Wal pleitte als enige voor de aanleg van meer wegen – met zo min mogelijk schade aan het groen – als blijkt dat het bestaande wegennet het verkeer niet meer aan kan. In de Bouwsteen staat het beter benutten van bestaande wegen als oplossing.

Blokland hield een pleidooi voor het opheffen van het gratis parkeren in de gemeente. Dat heeft volgens hem alleen maar nadelige effecten. Hij verwees daarbij naar de verkeersproblemen rond de Mall.

De PvdA’er stelde dat taboes rond betaald parkeren bij het oud vuil gezet moeten worden. Een verwijzing naar VVD, GBLV en CDA die eerder gezamenlijk uitspraken dat er ‘nooit’ betaald parkeren in de gemeente komt.

In een Parkeernota die Van Eekelen vorig jaar maakte, toen PvdA nog in de coalitie zat, staat betaald parkeren niet. De toetreding van GroenLinks tot de coalitie veranderde daar niets aan, ook al wil die partij al jaren betaald parkeren invoeren. Henk Knoester (GroenLinks) bepleitte in de commissievergadering alleen een neerwaartse aanpassing van parkeernormen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter