Nieuws
Kanaal van Corbulo verwoest

Het Romeinse Kanaal van Corbulo is bij de Oude Trambaan in Leidschendam grotendeels verwoest. Dat is gebeurd bij de bouw en sloop van een flat die daar ooit stond, en bij het graven van gleuven voor archeologisch onderzoek in 2015.

Dat blijkt uit een nota van wethouder Jan Willem Rouwendal aan de gemeenteraad over het bouwplan Leytsche Hof: 153 woningen op het stuk grond tussen Oude Trambaan, Schoorlaan, Landscheidingstraat en Rijnlandstraat.

Het Kanaal maakt onderdeel uit van de beschermde Limes: de noordelijke grens van het Romeinse rijk. Inmiddels is dat werelderfgoed geworden.

De restanten van het Kanaal die ter plekke nog wel aanwezig zijn, vallen vooral in een gebied waar ‘water’ is voorzien. Daardoor is behoud ter plaatse onmogelijk. Besloten is dus tot behoud van informatie (opslaan van gegevens) die is vrijgekomen bij een recente opgraving, en van vondsten. Dat is dus buiten de plek waar het Kanaal lag.

Met de Rijksdienst cultureel erfgoed, de provincie en Voorschoten worden wel ‘managementplannen’ opgesteld voor plekken waar het Kanaal van Corbulo nog te vinden is. Zo’n plan komt er ook voor Forum Hadriani: de locatie van de Romeinse stad in Voorburg-West (Arentsburgh/Hoekenburg).

Rouwendal wijst alle ingediende bezwaren tegen het bouwplan af. Zo zijn er in Leysche Hof zelf en daar buiten genoeg parkeerplaatsen voor de bewoners en bezoekers. Een uitspraak van de Raad van State uit 2007 dat het aantal autobewegingen in het gebied niet meer dan 5000 mocht zijn vanwege luchtvervuiling is volgens de wethouder achterhaald. Er zijn nu nieuwe normen en regels inzake die luchtvervuiling.

Dat het bouwplan (hoogste punt 21,7 meter) het vrije uitzicht van omwonenden beperkt erkent Rouwendal. Alleen is vrij uitzicht geen recht. Daarnaast was al sinds 2005 bekend dat ter plekke gebouwd kon gaan worden. En er stond ooit een flat van vier etages. Woongenot is bovendien een subjectief begrip.

Vanwege de verkeersveiligheid komt de in- en uitgang van de parkeergarage Leytsche Hof aan de Rijnlandstraat. Zo wordt verkeer ook ontmoedigd om via het Damcentrum te rijden. Bovendien is er op de Rijnlandstraat nu veel minder verkeer dan eerder voorspeld.

De wethouder sluit niet uit dat het bouwterrein nog wel ontdaan moet worden van asbest. Of dat er is zal nader onderzoek moeten uitwijzen.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter