Nieuws
Komst warmteleiding twijfelachtig

De komst van een warmteleiding tussen Rijswijk en Leiden, waar ook Leidschendam-Voorburg op zou aanhaken, is zeer twijfelachtig geworden door het afhaken van de gemeente Rotterdam. In een brief aan haar gemeenteraad spreekt de Voorschotense burgemeester Nadine Stemerdink over ‘een eventuele doorstart’ van het project. Voor het eind van dit jaar zou er duidelijkheid moeten zijn.

Rotterdam vond het project te risicovol. Een voorname rol daarbij speelde het feit dat het Warmtebedrijf Rotterdam (WbR) al een contract heeft met Vattenfall over de levering van warmte aan de Leidse regio terwijl er nog geen leiding ligt. Dat heeft geleid tot een financieel tekort van miljoenen bij WbR; een tekort dat Rotterdam als aandeelhouder betaalt. Door het afhaken van Rotterdam, en WbR, zal WbR waarschijnlijk binnenkort failliet gaan.

Bij de warmteleiding Rijswijk-Leiden werkten rijksoverheid, provincie, Gasunie, Leidse regiogemeenten, Vattenfall en WbR samen. De leiding is cruciaal voor de energie omwenteling in de Leidse regio. De geleverde warmte uit het Rotterdamse havengebied zou gasgebruik gaan vervangen. Bekeken wordt nu of de bijdrage van Rotterdam/WbR door anderen kan worden opgevangen.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter