Nieuws
Vraagtekens bij bouw sociale woningen

B&W zetten erop in om het aantal sociale woningen in de periode 2019 – 2030 met 750 te doen toenemen. De realisatie is echter afhankelijk van afspraken tussen de gemeente en ontwikkelaars, de mogelijkheden van de gemeente zelf om de bouwplannen ambtelijk te begeleiden, alsmede het maatschappelijke en bestuurlijke draagvlak voor de bouw.

Dat heeft wethouder Floor Kist de gemeenteraad bericht. Over dezelfde periode verdwijnen er 280 particuliere sociale woningen uit het bestand. Netto blijven er dus 470 nieuwe sociale woningen over.

In 2030 telt de gemeente 39270 woningen, 2490 meer dan in 2019. Het aantal sociale woningen staat in 2030 op 16240, 470 meer dan in 2019. Het aandeel sociale woningen in het totaal zakt van 43 naar 41 procent over de periode 2019-2030.

Volgens de wethouder liggen er voornemens voor de bouw van circa 1600 sociale- en middeldure huur- en koopwoningen. Sociale huurwoningen zijn vooral voorzien op bedrijfsterrein Overgoo Leidschendam, Appelgaarde Voorburg, De Star Leidschendam, Vlietweg 3 Leidschendam. De sociale koopwoningen zijn vooral gedacht in Klein Plaspoel Polder (KPP). Wat betreft de middeldure huur- en koopwoningen, die zijn voornamelijk voorzien op Overgoo, Appelgaarde, KPP en aan de Van Ruysdaellaan Leidschendam.

Sinds medio 2020 bestaat er een verordening die bouwers verplicht tot minimaal 30 procent sociale woningen en minimaal 20 procent middeldure woningen. Van die regel is nog geen effect te zien omdat het jaren duurt voordat bouwplannen gerealiseerd worden en er nu nog gewerkt wordt aan oude bouwplannen waarin die bepalingen niet staan (Schakenbosch, Vliethaven, Duivenvoordecorridor, KPP).

Kistgeeft aan dat de woningcorporaties de laatste twee jaar 48 sociale woningen hebben gerealiseerd (Rijnlandlaan Voorburg) en 92 zorgwoningen (Mariënpark Leidschendam, Het Huis Leidschendam). De corporaties zijn beperkt in hun mogelijkheden omdat ze geen grond hebben, aldus de wethouder. De gemeente wil het liefst met corporaties samen werken. Het blijkt dat marktpartijen echter steeds vaker sociale woningen in eigen beheer houden. Kist beziet nu hoe daar mee moet worden omgegaan.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter