Nieuws
Hogere uitgaven sociale voorzieningen

De gemeente is meer geld kwijt aan het aan werk helpen van inwoners en voorzieningen als huishoudelijke hulp, woon- en vervoersvoorzieningen, rolstoelen en begeleiding die vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Dat blijkt uit stukken die wethouder Floor Kist aan de gemeenteraad heeft gezonden. In totaal gaat het om ongeveer 1 miljoen euro extra. Het betreft de eerste helft van dit jaar.

De vraag naar huishoudelijke ondersteuning steeg met 15 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2020. De kosten namen met 18 procent toe. Bij begeleiding waren die percentages +4 procent gebruik, +23 procent kosten. Voor woon- en vervoersvoorzieningen alsmede rolstoelen nam de vraag met 8 procent toe. In deze sector daalden de kosten echter met bijna een kwart. Er gebruiken nu 4079 inwoners WMO, vooral huishoudelijke hulp.

De gemeente wist in de eerste helft van dit jaar 193 inwoners zonder werk weer aan de gang te krijgen. De inspanningen kosten ruim 760.000 euro; zo’n 250.000 euro meer dan in dezelfde periode van 2020. Het aantal inwoners in de bijstand nam met 43 af tot 1777. In de eerste zes maanden van 2020 nam het aantal inwoners in de bijstand nog met 81 toe; in de tweede helft van 2020 was er een daling van 18. In de eerste helft van dit jaar nam het aantal inwoners in de WW met 260 af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter