Nieuws
Meer ‘zorgkinderen’ bij opvang en op school

In de kinderopvang en op de basisscholen neemt het aantal ‘zorgkinderen’ toe. Het gaat om kinderen waarbij binnen het gezin problemen zijn bijvoorbeeld door armoede, kindermishandeling of vechtscheidingen. Dat heeft wethouder Juliette Bouw de gemeenteraad bericht.

De bestuurder laat weten dat vanuit het directeurenberaad basisonderwijs een sterk signaal is afgegeven dat er een toename te zien is van kinderen die met 4 jaar starten op school, waar zorg over is. Cijfers geeft de wethouder echter niet.

Om iets aan het probleem te doen wordt er nu een werkgroep gevormd die inzet op het vroegtijdiger en alerter signaleren van problemen door professionals en het beter opvolgen van signalen door kinderopvang, basisonderwijs en jeugdzorg samen. Dit alles met in acht neming van privacywetgeving.

In de brief van de wethouder, die gaat over de lokale educatieve agenda (LEA), staat: ‘In Leidschendam-Voorburg wordt nog veel georganiseerd in losse voorzieningen. Scholen zien te veel verschillende hulpverleners en er wordt nog te weinig integraal samengewerkt aan 1-kind/gezin-1-plan’.

‘De kinderopvang constateert een toename van kinderen die starten op een VE-groep (peuters) waarbij de problematiek te zwaar is en een toename van wachttijd voor gerichte ondersteuning. Het zo vroeg mogelijk en dicht bij huis signaleren van kinderen die een extra steuntje in de rug nodig hebben, heeft een preventieve werking en kan bijdragen aan het voorkomen van latere (duurdere) zorgtrajecten’.

Uit de LEA blijkt dat plannen die er voor de periode 2020-2021 waren door de coronapandemie niet zijn uitgevoerd. Ze schuiven door naar de jaren 2021-2022. Het gaat dan om: breder aanbod van naschoolse activiteiten; betere aansluiting onderwijs-jeugdzorg; voorkomen van schooluitval door huisbezoeken; kinderopvang voor allen.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter