Nieuws
Een waardevol stuk van de Romeinse Limes-puzzel

Er is een nieuw hoofdstuk geschreven in de geschiedenis van de Limes, de noordelijk grens van het Romeinse rijk waartoe ook Forum Hadriani en het Kanaal van Corbulo in Leidschendam-Voorburg behoren. Bij Valkenburg is een Romeinse weg uit 125 na Christus ontdekt die langs de Limes liep. Ook werden restanten van een Romeinse legioensvesting (castra) aangetroffen.

Gedeputeerde Willy de Zoete en de Katwijkse wethouder Jacco Knape kregen tijdens het congres ‘Romeinen langs de RijnlandRoute’ het rapport van het archeologisch onderzoek. De vindplaats langs de N206 heeft  Weerdkampen als naam gekregen. Over dit archeologisch onderzoek zijn interessante en waardevolle conclusies te trekken, waardoor de geschiedenis van de Romeinen in dit gebied deels kan worden herschreven.

Bij de presentatie van het archeologische onderzoek kwam de Romeinse legioensvesting (castra) uit de 1e eeuw aan bod. Deze werd samen met vindplaats Weerdkampen en andere Romeins-Valkenburgse iconen (zoals het grensfort/castellum) in een nieuw licht gezet. Tevens was er aandacht voor de Romeinse infrastructuur in westelijk Nederland alsmede de politiek rond de Limes vanuit Rome en in het bijzonder keizer Hadrianus (117-138 na Chr.).

De Romeinen gebruikten bijna 2000 jaar geleden houten palen voor de aanleg van de weg. Eén van de meest spectaculaire resultaten van het onderzoek van Weerdkampen is ongetwijfeld de unieke vondst van het slagstempel COH II CR op vier van de honderden houten palen van de Romeinse weg. René Isarin, archeoloog: ,,Het onderzoek leert ons dat de stempels zijn geplaatst door een cohort van het Romeinse leger. Door de stempels weten we nu eindelijk wie de weg langs de Limes bouwden, namelijk een Romeinse legereenheid van 500 man sterk.”

Verder blijkt dat de opgegraven nederzetting niet alleen een onlosmakelijk onderdeel was van een circa 1,3 km lang bewoningslint, maar ook een specifieke functie had in het geheel. De inwoners hielden koeien, paarden en verwerkten op grote schaal graan, om de nabijgelegen locaties De Woerd en het Castellum van Valkenburg van voedsel te voorzien. De vondst van nog een grafveld bij Weerdkampen was ook opmerkelijk, omdat de nederzetting al een groot grafveld bezat.

Willy de Zoete: ,,Deze archeologische vondsten verbinden het verleden met het heden. Deze Romeinse wegen en woonplaatsen, vondsten van wereldklasse geven inzicht in de bestuurlijke inrichting van dit deel van Holland nu ruim 2000 jaar geleden en vertellen over een bijzondere tijd van onze geschiedenis en van die van Europa.”

Van het archeologisch onderzoek is ook een film gemaakt: https://youtu.be/IBLcXxXnWWM (foto Provincie ZH)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter