Nieuws
Half miljard voor vervoer Den Haag CS – Station Voorburg

Voor een hoogwaardige openbaar vervoer verbinding (HOV) tussen Den Haag CS, Binckhorst en Station Voorburg is 520 miljoen euro nodig. Het geld zou in de periode 2023-2027 besteed moeten worden. Het gaat bij de HOV om een lightrail: lijn 5 gedoopt. Voor het doortrekken van de lijn naar Zoetermeer Lansingerland (2030-2034) is nog eens 780 miljoen euro nodig.

Dat staat in een rapport van MoVe mobiliteit en verstedelijking. MoVe is een samenwerking van rijksoverheid, provincie Zuid-Holland, MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag), gemeente Den Haag en gemeente Rotterdam. Het rapport heeft als titel ‘Preverkenning schaalsprong metropolitaan openbaar vervoer en verstedelijking zuidelijke Randstad’.

Gesteld wordt dat HOV een randvoorwaarde is voor woningbouw in het Central Innovation District (CID) Den Haag – het gebied tussen de stations Laan van Nieuw Oost Indië, CS en HS – en de Binckhorst.

In het stuk wordt alleen voor de verbinding Den Haag CS – Binckhorst – Station Voorburg gesproken over een lightrail. Voor de verbinding Den Haag CS – Binckhorst – Rijswijk – Delft wordt een tram voorzien (alternatief voor lijn 1). Die verbinding wordt overigens niet als HOV bestempeld.

Het doortrekken van de lijn Voorburg Station – Zoetermeer wordt gemotiveerd met de bouw van minstens 5000 extra woningen in het middengebied van Zoetermeer na 2030.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter