Activiteiten
Jubileumeditie Dichter op Hofwijck van start

Huygens’ Hofwijck in Voorburg organiseert  in het kader van de landelijke Poëzieweek voor de tiende  keer de succesvolle dichtwedstrijd Dichter op Hofwijck. Iedereen die van dichten houdt kan daaraan meedoen, jong, oud, professional of enthousiast amateur. De Poëzieweek 2022 loopt van 27 januari tot en met 2 februari. Het thema is ditmaal ‘natuur’, het motto is ‘bloesemingen en overvloed’.

Het voorbije jaar heeft men in beperkte mate kunnen reizen. Het buitenland was lange tijd niet bereikbaar, dus hebben velen de natuur dichter bij huis ontdekt. De organisatie van de landelijke Poëzieweek verwoordt het als volgt: ‘Niet zozeer de ver-weg-natuur of de hoge-bergen-natuur, maar wel de vergeet-me-nietjes-natuur, de wandel-je-mee-natuur, de hoeveel-vlinders-tel-jij-in-jouw-tuin-natuur, de laten-we-samen-over-een-beekje-springen-natuur. We hebben het avontuur in onze achtertuin herontdekt, de schoonheid van onze beken en bossen, vogels die we gisteren niet hoorden, eekhoorns die we niet meer zagen. We werden weer verliefd op onze vierkante meter tuin, de geraniums op ons balkon. Tijdens deze Poëzieweek laten we ons verrassen door lieveheersbeestjeswoorden, door slingerplantzinnen en varenverzen. We fluisteren gedichten om de dieren te verwarmen in hun winterslaap, we laten onze woorden waaien in de wind. We geven taal aan wat we belangrijk vinden en willen bewaren. We zingen luid over een groene toekomst, vol bloesemingen en overvloed’.

Dichters van vanaf 16 jaar kunnen hun werk tot en met zondag 2 januari  insturen via dichter@hofwijck.nl Het is prettig als u ook uw contactgegevens én telefoonnummer vermeldt. Iedere inzender krijgt een bericht van ontvangst. Een deskundige jury onder voorzitterschap van Ad Leerintveld, voormalig conservator bij de Koninklijke Bibliotheek, zal de inzendingen beoordelen. De gedichten die doordringen tot de shortlist zullen in januari opgenomen worden in de Voorburgse poëzieroute, die als vanouds wordt georganiseerd in het Huygenskwartier. De prijswinnaars zullen worden bekendgemaakt tijdens een feestelijke poëzieavond op Huygens’ Hofwijck, op woensdag 2 februari.

Er zijn twee prijscategorieën: de juryprijs en de publieksprijs. De vakjury bekijkt alle gedichten en kiest een winnaar, een tweede en derde prijswinnaar. Daarnaast is er een publieksprijs. Het publiek kan een winnaar aanwijzen uit de shortlist, twintig door de jury geselecteerde gedichten. Deze shortlist zal vanaf 10 januari te lezen zijn op de website van Huygens’ Hofwijck. Zie voor meer informatie en het wedstrijdreglement www.hofwijck.nl (foto Charles Groeneveld)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter