Nieuws
Buurtfeest populairste alternatief voor vuurwerk

In plaats van zelf vuurwerk afsteken kunnen we ook naar een vuurwerkshow of op zoek naar andere en nieuwe tradities om feestelijk oud en nieuw te vieren. Dat vindt 56 procent van de Nederlanders. Bijna een derde vindt een georganiseerd buurtfeest op straat een goed alternatief om het nieuwe jaar in te luiden. 20 procent heeft het kijken van een vuurwerkshow al omarmd en beschouwt dit inmiddels als een mooi onderdeel van de jaarwisseling. Dat blijkt uit onderzoek van MeMo2 onder 2500 Nederlanders van 12 jaar en ouder, in opdracht van Achmea. De financieel dienstverlener start  een campagne die mensen bewust maakt van wat er allemaal gebeurt in een oudjaarsnacht en die oproept naar een vuurwerkshow te gaan en na te denken over nieuwe tradities bij de jaarwisseling.

Inwoners van Zuid-Holland gaan er bovengemiddeld graag op uit met oud en nieuw. 8 procent viert het feest het liefst in de horeca (landelijk is dat 5 procent) en 9 procent vindt dat een georganiseerd nieuwjaarsfeest erbij hoort (landelijk 6 procent). Aan samenzijn met familie en vrienden wordt in vergelijking met de rest van het land iets minder waarde gehecht: 43 procent vindt dit belangrijk, versus 52 procent landelijk. Zuid-Hollanders staan in vergelijking met de rest van Nederland het meest open voor nieuwe tradities: 61 procent vindt dat er een alternatief kan worden bedacht voor het zelf vuurwerk afsteken. Dat is 5 procent meer dan het landelijk gemiddelde. Een georganiseerd buurtfeest op straat staat met 27 procent bovenaan. In Zeeland staat 54 procent open voor een andere traditie. Ook daar staat het buurtfeest op één (22 procent). Een fakkeloptocht (18 procent) staat voor de Zeeuwen op de tweede plek.

Op www.nieuwetradities.nl kan iedereen zijn voorkeur aangeven of zijn eigen alternatief inzenden. De 2500 ondervraagden in het onderzoek kregen alvast een aantal alternatieven voor vuurwerk voorgelegd en kozen daarbij het vaakst voor een georganiseerd buurtfeest op straat (29 procent), gevolgd door een fakkeltocht door de buurt (17 procent).

Ineke Strouken is deskundige op het gebied van oude tradities en werkte jarenlang als directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Strouken: “Tradities kenmerken zich doordat zij van generatie op generatie worden doorgegeven. Ze hebben een historische wortel, betekenis voor de mensen nu én je geeft het door aan de toekomst.” Maar dat betekent niet dat tradities niet kunnen veranderen. Sterker nog, vertelt Strouken, tradities zijn bij uitstek dynamisch. “Maar veranderingen moeten altijd van onderop komen, van de mensen zelf.” De meeste kans van slagen heeft dus een door de mensen zelf gekozen nieuwe traditie. Vervolgens gaan er zo’n twee tot drie generaties overheen voordat hij daadwerkelijk door iedereen is omarmd. En dan nog: “Een van de grootste kenmerken van tradities is dat er altijd mensen tégen zijn.”

Achmea laat in een tv-commercial zien wat de gemiddelde oudjaarsnacht teweegbrengt. Er raken tijdens de jaarwisseling in ons land 1200 mensen gewond, van wie 398 kinderen. 503 mensen lopen ernstige brandwonden op en 311 mensen zwaar oogletsel. In totaal vliegen meer dan 200 auto’s in brand. Politie en brandweer rukken gemiddeld meer dan 5000 keer uit en de schade loopt elk jaar in de miljoenen. Achmea roept in de nieuwe campagne op om zelf geen vuurwerk meer af te steken, maar indien mogelijk naar een georganiseerde vuurwerkshow te gaan en na te denken over alternatieven voor vuurwerk. De viering van oud en nieuw in z’n huidige vorm veroorzaakt teveel letsel, schade en maatschappelijke overlast en past niet bij een duurzame samenleving. (foto Achmea)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter