Nieuws
Wethouder laaiend op bedrijf glasvezelnetwerk

Wethouder Jan Willem Rouwendal is laaiend op Open Dutch Fiber (ODF), het bedrijf dat een glasvezelnetwerk in de gemeente gaat aanleggen. Aanleiding vormt de plotse plaatsing van een verdeelstation in de Nassaulaan hoek Prins Bernhardlaan in Leidschendam. ,,Dit werkt niet’’, aldus Rouwendal. Indien ODF die houding blijft aannemen gaat de gemeente het ‘scherp’ spelen, kondigde hij in de gemeenteraad aan.

Op grond van de wetgeving op het terrein van telecommunicatie mocht ODF het verdeelstation (POP genoemd) neer zetten. Dat mocht men vanaf 1 november doen. ODF liet de gemeente weten het pas na 25 november te zullen doen. Omwonenden kregen ook een brief over de plaatsing waarin ook werd aangegeven dat men bezwaar kon maken. Desondanks is de POP deze week neergezet op een speelveld waarbij uitzicht op de kruising van beide straten wordt belemmerd.

Rouwendal: ,,OBF heeft kennelijk haast. Wij zijn daar onaangenaam door verrast. De gesprekken met hen liepen nog. Dit verdient geen schoonheidsprijs. Er komen nog eens zes POP’s in de gemeente. Dat willen we niet nog eens zo hebben. Ik ga met ODF praten. Als zij in hun houding persisteren gaan wij ons ook formeel opstellen. Dan gaan we het scherp spelen. Ik wil dit niet nog een keer. Dit werkt niet.’’

De wethouder liet weten ook met ODF te gaan praten over een verplaatsing van de POP. Verder wees hij erop dat de plaatsing nu op eigen risico is gedaan. Als er een bezwaar tegen de plaatsing binnen komt en de indiener wordt in het gelijk gesteld moet ODF de POP weer afbreken. Overigens zou het bedrijf deze week ook al de bekabeling willen gaan aanbrengen.

De zaak werd aangesneden door VVD-gemeenteraadslid Sabrina van den Heuvel en haar GBLV-collega Hans Peter Klazenga. Overigens moet een gemeente meewerken aan de aanleg van een glasvezelnetwerk als een bedrijf daarmee komt. Slechts bij hoge uitzondering kan een gemeente dwars gaan liggen.

ODF wil het netwerk aanbieden aan verschillende providers hun diensten aanbieden. T-Mobile is de eerste grote huurder van het netwerk. De gemeente staat buiten de verhuur van het netwerk. Dat is een zaak van marktpartijen. ODF heeft zelf gevraagd om het netwerk te mogen aanleggen. Dat was geen initiatief van de gemeente. Dat heeft wethouder Astrid van Eekelen GBLV-gemeenteraadslid Monica Velù in antwoorden op vragen laten weten. Velù stelde dat het netwerk alleen voor abonnees van T-Mobile toegankelijk zou zijn. Zij wilde weten of dat klopte en welke afspraken er over het netwerk door de gemeente waren gemaakt.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter