Nieuws
Geen rattenplaag in gemeente

Er is geen rattenplaag in de gemeente. Het aantal meldingen is dit jaar zelfs met 6,5 procent gedaald ten opzichte van 2020. In twee wijken, Prinsenhof en Essesteijn, is er wel een lichte toename van activiteiten van de rat.

Dat heeft wethouder Jan Willem Rouwendal CDA-fractieleider Ron van Duffelen laten weten in antwoorden op vragen. De bestrijding van de rat is in handen van Rentokil. Stadsbeheer beziet nu met dat bedrijf of er meer tegen de rat gedaan moet worden.

Over de toestand in Prinsenhof stelt Rouwendal dat daar een gedragsverandering nodig is. Bewoners moeten minder ‘voedsel’ voor de rat op straat en elders achter laten. Het wegwerpen van eten is een gedragsprobleem, aldus de wethouder, plus een stuk gemakzucht.

Het aantal ondergrondse containers is in Prinsenhof al met 50 procent uitgebreid. Voor 1 januari krijgen prullenbakken een klep. Er wordt voorlichting gegeven via een animatiefilm die via social media en door Woej wordt verspreid en te zien is bij onder andere de tandarts, arts en in portieken van flats.

Nog voor het eind van dit jaar willen B&W met het voorstel komen om het voederen van dieren te verbieden op straffe van een boete. Dat zou via een wijziging van de Algemene plaatselijke verordening (APV), waarmee de gemeenteraad moet instemmen, geregeld moeten worden.

Het aantal bijplaatsingen van afval bij containers neemt wel af. Alleen in de weekeinden treedt een verslechtering op. Mensen van werkbedrijf Binnenbaan werken dan niet en Avalex is minder actief.

Vanaf 1 januari start wel een zaterdagdienst die loopt van 08.00 tot 16.00 uur. Avalex rijdt dan een extra ronde door de wijk. Grote stukken afval zal men echter niet kunnen meenemen.

Het opnieuw inrichten van een afvalstation in de gemeente lost volgens de wethouder niets op want er waren ook al bijplaatsingen en dumpingen toen dat station er nog wel was. Bovendien is er geen geschikte plek voor in de gemeente.

Bekeken wordt nu wel of er bij de nieuwe huisvestingsplannen voor Stadsbeheer iets te regelen valt. Ook wordt met Avalex de inzet van een mobiel afvalstation besproken. Dat kost echter wel extra geld.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter