Nieuws
Bomenkap langs snelwegen Zuid-Holland

Om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties met omvallende bomen ontstaan worden er deze herfst populieren en essen verwijderd op verschillende locaties langs de A12, A13, A20 en A44 in Zuid-Holland. Bij het verwijderen van bomen maakt Rijkswaterstaat altijd een zorgvuldige afweging tussen natuurbeheer en verkeersveiligheid. Voor alle bomen die men verwijdert, worden nieuwe bomen teruggeplant.

De populieren die Rijkwaterstaat laat verwijderen zijn oud, waardoor ze steeds vatbaarder zijn voor schimmels en parasieten. Populieren verrotten van binnenuit. Hierdoor is er een groot risico op het afbreken van takken of zelfs hele boomkronen, ook bij bomen die er op het oog gezond uitzien. De essen die we verwijderen zijn aangetast door essentaksterfte.

Essentaksterfte doet zich in Nederland op grote schaal voor. Inmiddels is 80% van alle essen in Nederland aangetast door deze agressieve schimmelziekte. De impact van de ziekte is groot, door de schimmels bevatten de bomen veel dood hout wat het risico op het afbreken van takken verhoogt of zelfs omvallen verhoogt. De bomen die dit najaar verwijderd worden, verkeren in dusdanig slechte conditie dat ze een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. Na het verwijderen van de bomen wordt in de winterperiode voor elke verwijderde boom een nieuwe boom terug geplant. (foto Rijkswaterstaat)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter