Nieuws
Aandacht voor jonge bestuurders en oude fietsers

Jonge en onervaren bestuurders van 16 tot 24 jaar krijgen extra aandacht in het nieuwe Regionaal Programma Gedragsbeïnvloeding 2022-2025. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) rolt samen met gemeenten en het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH) een nieuw verkeerseducatieprogramma hiervoor uit. Ook zet straks iedere gemeente  het programma ‘Doortrappen’ in voor 60-plussers op de fiets.

De onervarenheid en gebrek aan ervaring als bestuurders, zowel op de snor- en bromfiets als in de auto zijn risico’s voor de doelgroep jongeren van 16-24 jaar. Maar ook het nog niet volledig ontwikkelde besef van verantwoordelijkheid en groepsdruk maakt deze groep vatbaarder voor het overschatten van zichzelf en het onderschatten van de risico’s als het gaat om afleiding door bijvoorbeeld smartphones, gebruik van alcohol en drugs en te hoge snelheid.

Een deel van de bestaande verkeerseducatieprogramma’s richt zich op deze jongeren, maar wordt alleen op het voortgezet onderwijs gegeven. Met een nieuw overkoepelend programma betrekken de gemeenten ook de jongeren boven de 18 erbij. De komende maanden werkt de MRDH met ROV-ZH en gemeenten aan de invulling en uitwerking hiervan.

Voor ouderen op de fiets is vanuit het ministerie het programma ‘Doortrappen’ ontwikkeld. Het programma heeft de ambitie dat ouderen ook zo lang mogelijk veilig kunnen blijven fietsen.  Nog niet iedere gemeente in de metropoolregio biedt Doortrappen aan. Vanaf volgend jaar komt het in iedere gemeente beschikbaar. (foto MRDH)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter